Още по темата

Смъртността в България е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз, показват данните на здравното министерство.

Ако в ЕС смъртността е по 9,8 души на 100 хил., то у нас е 15,3 на 100 хил. души.

Експерт: След 30 г. българите ще са по-малко от ромите

Всяка година изчезва населението на средно голям областен град

Основната причина за високата смъртност са сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Сред причините е и тютюнопушенето. Освен това всеки четвърти у нас пие всеки ден, а алкохол започваме да употребяваме на 13-годишна възраст.

Ако в ЕС средната продължителност на живота се увеличава до 80,87 години, у нас е 74,5 години.

Отчайващи са и данните за демографското състояние на нацията ни, която до 2008 г. се развива във възходяща тенденция, след което се отчита рязък спад на раждаемостта до 9,2% на 1000 души.

Данните на Министерството на здравеопазването показват, че 70% от населението упражнява недостатъчна физическа активност. Освен това у нас е превишена и консумацията на сол. Заради тези фактори има много хора с наднормено тегло.

При децата от 5-19-годишна възраст с наднормено тегло са 26%, а затлъстели са около 19,8%. При възрастните от 20-59 години с наднормено тегло са близо 34%, а затлъстелите са 29,1%.

Добрите новини са, че в България намаляват болните от туберкулоза, а болните от СПИН са на нивата в Германия и Австрия.

Като мерки срещу част от тези негативни тенденции от Министерството на здравеопазването са стартирали с производителите и търговците на храни реформулиране на продуктите, основни източници на наситени мазнини и транс-мастни киселини. Също така предлагат допълнително облагане на безалкохолните напитки, подсладени със захар. Разработена е Национална стратегия за редукция на солта.

„Във Великобритания след преговори с производители на храни успяват да постигнат редукция на солта от 2001-2011 година с 15%”, коментира заместник-министърът на здравеопазването  д-р Галин Каменов.

Първо проблемът ще бъде обсъден с производителите на млечни продукти и хляб.