Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да е заплашвал бизнесмена Сашо Дончев.

В изпратена до медиите позиция Цацаров на свой ред обвинява Дончев, че се е опитал да "упражни влияние" върху прокурорска проверка на енергийния регулатор КЕВР.

Прокуратурата разследва скока на водата и газа 

Кой е виновен за скока на цените в България

Остра реакция на цените в България: Решението е взето непрозрачно

Шефът на "Овергаз" твърди (виж клипа долу), че бил поканен на с Цацаров в средата на март, на която

главният прокурор му е потърсил обяснение защо Дончев подкрепя партията "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Цацаров изразил и възмущението си и от негативния му образ в в материалите и карикатурите в притежавания от Дончев в-к "Сега", както и в предавания по телевизия "BiT". Бизнесменът твърди, че няма нищо общо с "Да, България" и "BiT", както и че не е длъжен да дава обяснения на главния прокурор. 

"Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени", гласи позицията на Цацаров.

Според нея, главният прокурор е "приел" среща с Дончев, в качеството му на председател на работодателска организация - Българската стопанска камара.

На свой ред Цацаров обвинява бизнесмена в опит за натиск

"По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори  при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана", гласи позицията на главният прокурор.

Визираната проверка вероятно е срещу Комисията за енергийно и водно регулиране, която в края на миналия месец вдигна цената на природния газ с 30%.

Миналата седмица прокуратурата обяви, че ще разследва решението на КЕВР.

Цацаров твърди, че никога не би се поддал на натиск от "политик или бизнесмен", който се опитва да постави "себе си или търговските си интереси наз закона и обществения интерес".

Главният прокурор определя твърденията на Сашо Дончев като "несъответни на действителността", но е убеден " че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по  провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия".

Коментар на карикатуриста на "Сега" Христо Комарницки във Facebook

Цацаров "уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност".

"Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти."

Днес от "Да, България" ще дадат пресконференция, провокирана от твърденията на Дончев.