Още по темата

Всичко изглежда повече от правдоподобно: „В сегашната фундаментална криза на съвременните финансови пазари, все повече хора се убеждават, че не трябва да разчитат на вложения, обещаващи бързи печалби”.

С този текст започва представянето на германската инвестиционна фирма „Лигнум” в нейна рекламна брошура. От нея потенциалните бъдещи инвеститори научават още, че ако решат да вложат парите си в „Лигнум нобилис”, те биха избрали един „съвременен ангажимент, който им гарантира сигурност, прозрачност и надеждност”, пише „Зюддойче цайтунг” (Süddeutsche Zeitung).

Робски труд и жестока финансова схема за българи в Германия

Хиляди са жертва на измама с бързи кредити, кой плаща

Пирамида пак "ужили" десетки с над 3 млн. лева

Така общо около 3500 вложители дават парите си за „екологични инвестиционни проекти” в България. Обещаната доходност е до 13,6% годишно.

Идеята на инвестиционния посредник изглежда проста - вложителят купува на зелено качествена (фина) дървесина, основно в плантации от бързорастящи дървесни видове в България, на пазарни цени. След години, когато дървесината стане годна за търговия, „Лигнум” трябвало да я пласира на пазара с печалба, а вложителите да получат обещаната висока лихва за инвестицията си.

През 2012 година, германският холдинг подписва договор с община Две могили, област Русенска,  за създаването на плантации за дървесина. Инвеститорът получава за 25 години хиляда декара необработваема земя в землищата на селата Батишница, Острица и Бъзовец. Трябвало е да открие между 30 и 40 работни места в плантацията. В тях да се отглеждат четири вида дървета за производство на мебели, паркети, яхти и парапети. Качественият материал да се добива от култивирана бяла акация (Робиния), череша, черница и черен орех. Насажденията да имат екологичен сертификат за трайно отглеждани дървесни видове от Международната организация по горите FSC. В целия проект първоначално на хартия са инвестирани 36 милиона лева. Фирма „Лигнум” е обявена за Инвеститор номер едно на 2011 година в Община Попово.  

„Зюддойче цайтунг” твърди, че германската фирма по документи е инвестирала в бизнеса си в България почти 70 милиона евро. Това означава, че на всеки от индивидуалните вложители се падат средно по около 20 хиляди евро.

Бленуваните дивиденти така и не пристигнали. Вместо това преди година „Лигнум нобилис” обявява фалит. Оттогава насам синдикът Ролф Ратунди проучва дейността дружеството. За крайни заключения все още е рано, но според две негови експертизи, инвеститорите няма да видят голяма част от парите си. В една от сметките на фирмата в „Комерцбанк” има само 36,61 евро.

Директорът на „Лигнум” Андреас Нобис е уверил синдика, че непосредствено преди фирмата да обяви фалит, около 400 души са се занимавали с отглеждането на акация в България. За сравнение, в най-голямото в Европа лесовъдно предприятие - Баварското държавно лесовъдство, седем души обслужват насажденията с площ от 2 хиляди хектара.

„Лигнум” използвала финансови посредници на хонорар за набиране на инвеститори. Те печелели добре, помагайки на компанията да разширява дейността си. Премиите стигали до 8% от инвестираната сума. Освен това посредниците получавали, при определени обстоятелства и годишна комисионна от 0,5%.

След няколко подобни скандала, през 2015 година германският Бундестаг гласува закон за защита на дребните инвеститори. Това позволява на Федералната служба за финансов надзор (Bafin) да се намеси и да спре временно дейността на „Лигнум” - с решение от 17 март 2016 година. На 8 април дружеството обявява фалит пред Административния съд в Шарлотенбург.

Малко след това на сцената се появява ново дружество за защита на интересите на вложителите в „Лигнум” - Anleger Interessenvertretung Lignum (AIL). В него влизат същите финансови консултанти, които първоначално са насочили дребните инвеститори към горските стопанства в България. Така те прибират такса от 100 евро на вложител, с обещанието да спасят парите на хората.

Сега синдикът търси в България лесовъдна плантация с площ от 2 хиляди хектара.