Още по темата

Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи от длъжност  главния секретар на Министерството на вътрешните работи Георги Костов.

Служебният премиер Огнян Герджиков отрече да е настоявал за оставката: „Е, как ще настоявам аз като не съм бил никога в МВР и мога ли да знам аз какво е правил той, че да настоявам аз”.

Преди това Министерският съвет поиска уволнението на главния секретар на МВР. Причината - Костов оказвал натиск върху бивши и настоящи полицейски служители за последните две години. Самият той го правел с мотива, че на него му е оказван политически натиск да ги махне. 

Костов е главсек от 2015 година, след като предшественикът му Светлозар Лазаров подаде оставка. 

Самият той коментира, че разбрал от новините

за уволнението си и че изтъкнатите мотиви са странни. Освен това от 2015 г. назначенията и уволненията се правят от министъра, съобщи главният комисар пред "24 часа". 

Малко след това бившият премиер Бойко Борисов предположи, че зад смяната на Костов и губернаторите, стои опит на БСП да купи изборите. 

От идването на власт на служебния кабинет бяха сменени общо 20 областни управители (на първото заседание на правителството - 13, после още седем. Причината - невъзможност да гарантират честен изборен процес) и шефове в АПИ, заради трагедията в тунел "Ечемишка", както и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов подаде оставка. Оставка подаде и директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството – проф. Васил Николов.

Костов нарушил основен принцип на политическия неутралитет. 

През периода 2015 г.- 2016 г. е упражнил натиск върху петима бивши и настоящи служители на МВР и те са били отстранени, доброволно са напускали или са били премествани на по-ниски длъжности, обясни служебният вътрешен министър Пламен Узунов. 

"Твърдял е, че единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него. Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила. Няколко са случаите, в които сме събрали такива данни, конкретно за 5 служители. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали", посочи Узунов.

Източник: Гергана Костадинова/БГНЕС

Уволнението му е изненадващо,

тъй като само преди седмица служебният вътрешен министър и Костов отрекоха да са в обтегнати отношения, въпреки появилите се публикации, че се иска оттеглянето му. 

Пламен Узунов коментира преди дни, че не е внасял предложение в Министерския съвет за освобождаването на Георги Костов, а от своя страна главният секретар заяви, че няма намерение да подава оставка. 

Днес той не обясни това разминаване. 

Двамата (в дясно) коментираха, че няма да има оставка или уволнение и то само преди седмица
Двамата (в дясно) коментираха, че няма да има оставка или уволнение и то само преди седмица Източник: БГНЕС

„Има определен ред, по който това става и не е необходимо да коментираме неща, които са ваши предположения”, заяви Узунов пред медиите тогава. В отговор на уточняващия въпрос това означава ли, че все още няма индикации за рокади в професионалното ръководство на МВР, министърът каза: „Така е. Още повече компетентен да поиска оставката на когото и да било по закона е Министерски съвет. Такива предложения от моя страна не са внесени”. 

Ако президентът подпише указа, правомощията на Костов ще се изпълняват от заместника му. 

В Сливен Борисов заяви, че според него ще има смени на още полицейски началници. 

"Не знам как уж изборите бяха най-честните, най-прозрачните, а сега по политически причини освобождават главния секретар на МВР. Още повече това не се говореше досега, но явно, че ще се направят интервенции и БСП се готви да купи избори”, коментира Борисов. 

„Като чух за кои градове обвиняват областните управители, където резултатите на ГЕРБ са най-слаби – Видин, Монтана, Перник, но това са мои предположения”, добави още той.