Още по темата

С охрана от НСО ли е първата дама Десислава Радева - държавна тайна. Това става ясно от съобщение на националната служба във връзка с публикации в медии, че Радева се движи с гардове и е под заплаха. 

От Националната служба за охрана отказват да обявят дали половинката на президента Румен Радев

е охранявана от техни гардове, нито ако това е така, каква е заплахата за нея, в каква степен и колко време ще се движи под охрана. 

От там посочват само, че семейството на държавния глава може да ползва услугите им, ако има конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от посегателства на личността. 

Как изглеждаше първата дама в деня на церемонията по встъпване в длъжност на президента на 22 януари

Радев с първата дама до Гаук и съпругата му

Припомнете си деня, в който петата президентска двойка положи клетва и облеклото на първата дама тогава

Източник: ЕПА/БГНЕС

Ето и пълния текст на съобщението, качено на сайта на НСО: 

На членовете на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, включително и на президента на Републиката може да се осигури охрана на основание чл. 22, ал. 1, т. 3 от ЗНСО, с което се констатира наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК.

Радев и първата дама - от "Редута" до "Бояна"

Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията, съгласно чл. 28, ал. 2 от ППЗНСО във връзка с чл. 28 от ЗЗКИ. По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната.

Вече си имаме първа дама

Вижте техни снимки в нашата галерия

Още за първата дама: 

Каква е била Десислава Генчева като ученичка

Вижте победителите в изборната нощ и първата дама

Вижте общото между Мелания Тръмп и Десислава Генчева

Ген. Румен Радев и Десислава Генчева, на 47 години, се ожениха през август миналата година. Той има две деца от предишния си брак - Дарина и Георги. Тя има голям син от брака си с Георги Свиленски. Докато 53-годишният Радев бе главнокомандващ на ВВС тя бе негов пиар.