А ко искате да се заредите с енергия, да подобрите концентрацията си и да стимулирате мозъка си, откажете се от хляба, макароните, тортите и дори от бирата, съветват британски експерти.
Специалисти от университета на Абърдийн, Шотландия, са установили, че всички тези ползи човек може да си осигури, изключвайки глутена от менюто си.
Глутенът е белтъчна смес, която се съдържа в редица храни, произведени от жито, в това число и във всички оризови, ечемични и пшенични продукти.
В изследването на британските учени са участвали 95 души - 64 жени и 31 мъже.
Те спрели да консумират всичко, което съдържа глутен - хляб, макарони, торти, ориз за период от три седмици, преди да се върнат към обичайния си начин на хранене.
Бирата също била забранена за доброволците в експеримента.
Всички участници в изследването съобщили, че по време на безглутеновия режим физическите и умствените им функции значително са се подобрили.
"Интересно беше да открием, че безглутеновата диета противодейства на усещането за умора, повишава енергията, подобрява концентрация и ускорява времето за изпълнение на определени задачи", казва д-р Александра Джонстън от изследователския екип.
По думите ѝ никой от участниците не е натрупал излишно тегло през безглутеновия период.
Безглутеновата диета е популярна сред знаменитости като актрисата Гуинет Полтроу, певицата Майли Сайръс и шампиона по тенис Новак Джокович.
Вижте кои са най-вредните храни, които консумират българите:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!