Н а първо място в класацията за петте най-полезни зеленчука се нареждат броколите.
Те са най-известните и здравословни сред зелените зеленчуци.
Броколите са естествен източник на витамини А и С и антиоксиданта бета - каротин, фолат, понижаващ риска от развитие на ракови и сърдечни заболявания.
Пресните броколи, съхранени в хладилник, са годни за консумация в продължение на 3 до 5 дни.
Зеле
Богато е на фитохимични вещества. Смята се, че намалява злокачествени болести на дебелото черво и ректума.
Някои наричат зелето "северен лимон", защото съдържа повече витамин С от лимоните и портокалите.
Домати
Ботанически доматите се класифицират като плодове, близки по устройство с ягоди, малини, къпини.
Понеже нямат техния сладък вкус обаче готвачите ги сервирали не като десерт, а като предястие със зеленчуци.
Те са добър източник на витамин С, а също и на умерени до ниски дози про-витамин А и витамин В9.
Още от най-полезните зеленчуци вижте във видеото.
Вижте още:
Топ 5 на най-полезните плодове
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!