О тдавна се смята, че лютите храни могат да са добър съюзник в битката с излишните килограми.
Ново изследване доказва, че лютото действително помага за отслабване, тъй като ускорява метаболизма, пише „Дейли мейл“.
Проучване откри, че капсаицинът – фенолното съединение, което е отговорно за лютивия вкус на лютата чушка – може да помогне за изгаряне на мазнините в тялото.
Изкушението за похапване на мазни или сладки храни е толкова голямо, че много хора не успяват да устоят – дори и да се опитват да намалят калорийния прием.
Според учените обаче капсаицинът може да се окаже решението на този проблем, тъй като забързва метаболизма, без да е необходимо да се спазва някаква строга диета.
Специалистите от университета в Уайоминг, САЩ, открили, че съединението може да стимулира изразходването на енергия и възникването на топлина. Процесът се нарича термогенеза и при него се изгарят излишните калории в организма.
Капсаицинът активира рецептопи в тялото, които задвижват процеса на изразходване на енергия. Тези рецептори се намират в белите и кафяви мастни клетки.
Белите мастни клетки поглъщат калориите и ги складират като мазнини.
Кафявата мастна тъкан пък действа като пещ – консумира калории и генерира топлина. Ето защо я наричат още „добрата“ мастна тъкан.
Учените са открили, че капсаицинът стимулира рецептор, който пък провокира белите мастни клетки да се превърнат в кафяви.
Специалистите провели изследването върху група мишки. Заключенията им са, че капсаицинът в лютите храни може да помогне за намаляване на риска от затлъстяване и е добър съюзник в битката с излишните килограми.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!