Ч есто консумирате плодове, зеленчуци и храни с ниско съдържание на мазнини, мислейки, че правите здравословен избор, но в действителност може да не е така.
Обезмасленото мляко е по-здравословно - това е една от най-честите заблуди.
Истината е, че пълномасленото мляко не увеличава риска от затлъстяване и сърдечни проблеми и това е доказано от научно изследване, направено от учени в Сиатъл.
„В храненето няма абсолютни, а само относителни твърдения в контекста на това какво трябва и не трябва да ядем”, обясни Марион Нестъл, професор по хранене в Нюйоркския университет пред „Гардиън”.
Любителите на здравословното хранене избягват консумирането на картофи.
Всъщност богатата на скорбяла храна е толкова богата и на витамин C, както и на фибри, като това може да изиграе важна роля в диетата ви, особено, ако консумирате варени картофи без сол и мазнина.
Понятието „без глутен” като синоним на „по-здравословно” е грешно.
"Премахването на глутена от диетата може да доведе до недостиг на витамини и минерали", обясни д-р Питър Грийн от Колумбийския университет.
Сушито винаги е полезно?
Идеята на ориз и прясна сурова риба или водорасли издига сушито до върха на здравословните храни. Но всъщност продуктите за суши се преработват по-бавно от организма, което може да доведе до скок в кръвната захар. В допълнение, сушито често може да бъде подправено със сосове с високо съдържание на захар и натрий като например соевия сос.
Плодовите напитки са здравословни.
Натуралните сокове са вреди, освен ако не са прясно изцедени плодове. Много плодови напитки съдържат изкуствени ароматизатори, оцветители и добавена захар.
Вижте още по темата:
5 храни, които хвърляме, защото мислим, че не се ядат
6 причини да ядем банани всеки ден
Вижте и пет признака, че се храним здравословно от канала Muscle Damage във Vbox7.com
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!