Г оджи бери е една от тайните на азиатското дълголетие. Идва от Тибетските Хималаи и Северен Китай и именно там са най-качествените плодове.
Годжи Бери, или още лиций, е плодът на Lycium Barbarum или Lycium Chinense.
Представлява азиатско растение от семейство Solanacea. Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi). Още в древен Китай годжи бери е високо ценено и употребявано в традиционната медицина заради ценните си съставки и свойства върху човешкото здраве.
Освен като лиций, тези полезни плодчета са известни като мерджан. Характеризират се със сладникав вкус и неутрален характер.
У нас тези малки червеникави плодчета също придобиха голяма популярност с времето, а в новото видео от канала "Баба знае" във Vbox7.com разбираме и за какво са полезни.
Те помагат при астма, диабет, високо кръвно налягане и редица алергии.
Имат много благоприятно действие при неприятни симптоми като умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите.
Препоръчителната дневна доза консумация е между 10 и 30 грама.
И още - годжи бери помага за по-бързо отслабване, пречиства организма ни, подобряване на сърдечната дейност, спомага и за дълголетието
Как да го консумираме и още любопитни факти, вижте във видеото горе.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!