У чени от Института на Ню Йорк са установили, че орехите предотвратяват или забавят развитието на болестта на Алцхаймер, пише "Медикъл нюз тъдей" (Medical News Today).
Екстрактът от орехите има антиоксидантен ефект срещу окислителния стрес, предизвикан от отлаганията на бета-амилоидния протеин в мозъка.
Смята се, че именно тези отлагания са причината за болестта на Алцхаймер.
Учените са проверили как храната, богата на орехи, влияе на способността за обучение, на пространствената памет, тревожността, двигателната координация при мишки, представляващи модел на болестта на Алцхаймер.
В продължение на 9-10 месеца мишките са били държани на диета, включваща 6% или 9% орехи на ден (еквивалентно на 1-1,5 унции за човека). Имало е и една контролна група.
В края на всеки ден учените са проверявали способностите на мишкитке. Оказало се, че орехите са подобрили всички показатели при основната група.
Тайната се крие във високата концентрация на антиоксиданти - 3,7 ммола на унция. Освен това, в орехите има много алфа-линоленова киселина, полезна за сърцето и мозъка.
Преди време учени установиха, че орехите намаляват риска от сърдечносъдови болести, подобряват реакцията на тялото при стрес.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!