Сянката на ужаса виси над Евро 2016
Източник: Gulliver/Getty Images
7

В Европа може и да се правят маршове на солидарността, политиците може и да се кълнат, че ще направят всичко по силите си да смачкат тероризма, но дни преди началото на Евро 2016 едно е ясно – сянката на терора е едно от най-големите предизвикателства пред шампионата във Франция.

И един макет на бомба доказа това. Няколко дни преди последния кръг от сезона в Премиършип, завеян служител на фирма-организатор на специални тренировъчни събития беше забравил пакет с жици и мобилен телефон в една от тоалетните на „Олд Трафорд“. И това предизвика масов страх да не се случи необратимото на един от най-големите и най-посещаваните стадиони в Англия и Европа.

Да, Слава Богу, всичко се оказа просто забравен макет на бомба от антитерористично учение в Манчестър от няколко дни по-рано. Но в един кратък момент цяла Европа изтръпна да не се повтори ужасът от „Стад дьо Франс“ точно половин година по-рано. Там бомбите бяха истински, а също и откачените джихадисти с автомати, които вярваха в някаква имагинерна идея и решиха да потопят в кръв столицата на Евро 2016.

Източник: Gulliver/Getty Images

Преди шест месеца никой не очакваше ислямските фундаменталисти да посегнат на мястото, на което ще се проведе най-голямото до момента Европейско първенство. Защото се очакваше френските служби да са подготвени за всичко, все пак освен за добруването на собственото си население, те трябваше да се грижат и за още милиони туристи в рамките на цял месец. Тогава обаче дойде кръвопролитието.

Трябва да се отбележи обаче едно, което със сигурност ще успокои феновете на футбола. Един от атентаторите реши да влезе на „Стад дьо Франс“ и да се взриви там, за да завлече със себе си в отвъдното възможно най-много хора.

Но охраната на стадиона не го допусна и каузата му се обезсмисли. Той беше обезвреден и в безсилието си започна да стреля напосоки извън стадиона. Което в крайна сметка доведе до най-малко жертви в околността на стадиона, за разлика от останалите места на кръвопролитието в Париж на 13 ноември вечерта. Това е знак, че професионализмът на охраната поне ще направи стадионите най-сигурните крепости по време на Евро 2016.

И тъкмо инцидентът на „Олд Трафорд“ го доказа. Буквално за 5 минути над 70 хил. души бяха евакуирани без паника. Действаше се адекватно, макар никой да не знаеше, че всъщност не става въпрос за истинска бомба. В този смисъл, антитерористичното учение няколко дни преди това е показало на практика, че е било успешно.

Източник: Gulliver/Getty Images

Но точно в Манчестър имат опит от бомбени атаки, при това по време на Европейско първенство и показаха, че са си взели поука от него. Преди близо 20 години, на 15 юни 1996 г., миниван с експлозиви избухва в града в навечерието на мач от Евро '96. Щетите се оценяват на над 770 млн. Паунда, но от тогава мерките в града са драконовски. И затова местните власти се справиха като по учебник с поредната заплаха, макар и тя да не беше истинска.

Със сигурност и властите в Париж, а и в цяла Франция, са си взели поука от случилото се на „Стад дьо Франс“ в средата на ноември. Веднага бяха взети мерки, а за да се запази сигурността на феновете, което е най-важното около един такъв шампионат, дори се мислеше за на пръв поглед абсурдното решение мачове да се провеждат при закрити врата и без хора по трибуните. Засега подобно нещо не се налага, но ако, не дай си Боже, трябва да се отреагира, местните власти със сигурност ще са готови в рамките на часове да се справят с подобна сцена.

А доказателство, че в цяла Франция заплахата от тероризма е приета насериозно, говорят и ученията във всички градове-домакини за всякакви по вид атаки.

В Монпелие например се проведе и такова при възможни биологическа и химическа атаки, която може да е далеч по-унищожителна от бомби и автомати. Резултатът беше повече от категоричен успех на обучението на местната полиция, което означава, че трябва да се очаква адекватна реакция при надвиснала опасност. Както впрочем се случи в Манчестър и се видя, че от тези антитерористични учения всъщност има огромен смисъл, въпреки че създават неудобства на местното население, докато се провеждат.

Терористичният акт на летището в Брюксел през март, точно по времето на едни от последните контролни мачове преди Евро 2016, само показа къде могат да бъдат другите слаби места при организацията на един подобен шампионат от такъв ранг. Властите вече започнаха обезопасяване на такива места, където се събират много хора и където потокът от туристи е най-голям.

Източник: Gulliver/Getty Images

Да, със сигурност на феновете няма да им е приятно докато се опитват да с забавляват с мачовете на любимите си отбори и разпускат около прекрасните исторически забележителности на красива Франция, постоянно да бъдат следвани по петите от полиция и жандармерия. Но заради хора с изкривен идеологически уклон това, за съжаление, ще е наложително. И наистина по-добре да е така, отколкото да се повтарят сцените на ужас, които потресоха целия свят в края на миналата година и заради които нивото на мобилизация на органите на реда и спецчастите в страната-домакин на Евро 2016 са вдигнати до максимално най-високата степен.

Ученията продължават и в момента и ако резултатите са като тези в Англия, със сигурност феновете няма да има за какво да се притесняват.

Те трябва да са наясно, че организаторите правят всичко по възможностите си да осигурят безопасността им и това не трябва да ги спира да изживеят по най-добрия възможен начин усещането от такъв голям шампионат, който пък сега е събрал в себе си цялото футболно и културно разнообразие на Европа.

Ислямските фундаменталисти наистина не трябва да попречат на това, истинският фен на футбола да изживее едно незабравимо лято с любимия си спорт и любимия си отбор сред красотата на френските пейзажи. А на джихадистите от сега трябва да им е ясно, че тяхната кауза е обречена на неуспех и няма да успеят да лишат света от зрелището на Евро 2016 по стадионите на Франция.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко прионно заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко прионно заболяване

Любопитно Преди 2 минути

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 9 минути

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 23 минути

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

Порой и ужасяващи бури в Китай

ООН: Азия е най-пострадалият регион от климатичните промени

Свят Преди 35 минути

Основната причина за жертвите и икономическите загуби са наводненията и бурите

<p>Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми</p>

"Вероятно просто ще умра тук": Политически затворници в Беларус страдат от сериозни медицински проблеми

Свят Преди 41 минути

Беларус започна жестоки репресии срещу опозицията, след като в цялата страна избухнаха масови протести след изборите през август 2020 г.

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 51 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 59 минути

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 1 час

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 1 час

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

104-годишна жена е връзвана в болница във Видин твърдят нейните близки

България Преди 1 час

Заместник-директорът на лечебното заведение обясни, че пациентката на моменти, по време на лечението, е била психомоторно възбудена

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 2 часа

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

<p>Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)</p>

Кошмарна катастрофа: Шофьор се вряза в багер на Околовръстното в София

България Преди 2 часа

По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост