428

П оне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските вирджински острови.

Международното разследване, започнало от „Зюддойче цайтунг” (Süddeutsche Zeitung), е реализирано в продължение на година от над 100 вестника, основава се на около 11,5 милиона документа. Пълните подробности ще бъдат публикувани в следващите месеци. Данните са изнесени от анонимен служител в панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека”, основана от родения в Германия Юрген Мосак.

С аферата „Мосак Фонсека” се свързват имената на поне 100 директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори в България. Сред тях има и чужденци, които живеят в страната или притежават български паспорт, както и българи, живеещи в чужбина.

Изтичането на милиони документи също така свърза, базираната в Панама юридическа компания, с някои от най-важните лидери в света и ги замеси в може би най-голямата финансова афера в историята.

Представител на „Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca), чиито документи с подробности за много от сделките им попаднаха в медиите, обяви, че публикуването на тези материали е „престъпление” и „атака” срещу Панама.

„Това е престъпление, углавно престъпление”, каза един от основателите на дружеството Рамон Фонсека, като добави, че това е нападение срещу Панама, защото на някои държави не се харесва успехът на компанията в привличането на клиенти.

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена през 1977 година, е роден в Германия през 1948 година. Той емигрира заедно със семейството си в Панама, където следва право.

Неговият баща е служил в „Ес Ес” (SS - Schutzstaffel - „охранителен отряд“), военизираното крило на нацистката партия, според документи на американската армия, открити от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Другият съосновател - Рамон Фонсека, е роден през 1952 година. Той има диплома за юрист от Панама и престижния Лондонски икономически университет. В интервю посочва, че мислел да става свещеник, преди да реши да се занимава с право.

От Кремъл определиха събитията като „информационно нападение” срещу Путин и неговите приближени.

Бившият сътрудник на специалните специални служби в САЩ Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, вече коментира случилото се.

„Публикувано е най-голямото изтичане на информацията в историята на журналистиката и тя е посветена на корупцията“, отбеляза той на личната си страница в социалната мрежа „Туитър“.

Не става въпрос само за частния случай на една банка, като в скандала Swiss Leaks на банката HSBC (2015) или UBS Leaks (2016 г.), нито за ролята, играна от един единствен финансов център в организирана схема за данъчна оптимизация за мултинационалните компании, като в Luxembourg Leaks (2014). „Панамските документи” предлагат картографиране, почти в реално време, на цял раздел на световните финанси, досега скрит от чужди погледи.

В аферата са замесени 12 държавни глави, (включително шест действащи), 128 висши политици и високопоставени служители по целия свят, както и 29 от членовете на световната класацията на 500-те най-богати хора на „Форбс”.

Сред тях са хора от близкия кръг на президента на Русия Владимир Путин, членове на китайското Политбюро, както и футболните фигури Мишел Платини и Лео Меси.

Едно от дружествата в аферата е вписано на името на доведения син на китайския президент Си Цзинпин, който често афишира решимостта си да се справи с корупцията в Китай. Сред имената на замесените се откроява и това на украинския държавен глава Петро Порошенко.

Правителството на Панама обеща в неделя, че ще сътрудничи „енергично” на всяко разследване, което може да бъде започнато в резултат на изтичането на „Панамските документи”.

Юридическата кантора „Мосак Фонсека” е помагала от 1977 до 2015 година на редица политици и знаменитости от цял свят да укриват активите си от данъчните власти, но също така и да улеснят взимането на подкупи, продажбите на оръжия, отклоняване на данъци, финансово мошеничество и незаконна търговия с наркотици.

В публикуваните и изложени документи се съдържат материали свързани с президента на Сирия Башар Асад, министър-председателя на Исландия Сигмундур Гунлаугсон, бившия президент на Египет Хосни Мубарак и краля на Саудитска Арабия.

Документите разкриват, че лица от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин са поверили на панамската компания управлението на сметки за близо 2 млрд. долара. Част от парите са били използвани за покупка на акции на компании в Русия през кипърска банка.

Често обаче, изглежда, че дори в „Мосак Фонсека” не са знаели имената на своите клиенти. Вътрешно изследване, проведено през 2015 г. открива, че от 14 086 фирми, които компанията е регистрирала само на Сейшелските острови, е известна самоличността на собствениците на едва 204.

Коментари 428
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

428 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 8 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 8 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 8 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 9 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората