Р едовното консумиране на полуготови оризови спагети (поне два пъти седмично), увеличава с 68% риска от повишен холестерол, диабет и хипертония при жените, съобщава Франс прес.
Данните са от американско проучване, публикувано през този месец в Journal of Nutrition.
Авторите са анализирали резултатите от анкета в Южна Корея, която е най-големият консуматор на т.нар. „нудълс“ в света.
В анкетата са участвали 10 771 възрастни корейци, повече от половината от които жени.
Консумацията на полуготови оризови спагети води до повишаване на метаболитния синдром при жените, независимо от техния основен режим на хранене, се посочва в изследването на учени от Университета Харвард.
Метаболитният синдром, който е едно от най-често срещаните заболявания на обменните процеси, се изразява в сбор от физиологически фактори, които засилват риска от диабет и сърдечносъдови болести.
Дори корейските жени да спазват традиционния режим, основан на ориз, риба и зеленчуци, или пък се хранят предимно с месо и недотам полезни пържени храни, фактът, че консумират полуготови тестени изделия два пъти седмично, засилва риска от метаболитен синдром.
Консумацията на нудълс един или два пъти в месеца не вреди на здравето, но при няколко пъти седмично става проблематична, се посочва в изследването.
Авторите се опитват да обяснят защо мъжете не са еднакво застрашени като жените. Според тях това се дължи на факта, че жените като цяло са описали по-точно хранителния си режим.
Възможно е обаче дамите да са по-чувствителни на въздействието на въглехидратите, мазнините и солта, съдържащи се в този вид тестена храна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!