Ч есто възприемани като ключ към доброто здраве, т.нар. "суперхрани" може да ви навредят повече, отколкото да ви помогнат, предупреждават експерти по хранене и диететика, цитирани от "Дейли мейл“.
Храни като годжи бери, киноа и къдравото зеле могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и дори обостряне на артритни състояния, твърди специалистът Петронела Ревиншиър.
"Тези храни трябва да се избягват. Това е единственият ми коментар за тях", категорична е Ревиншиър.
Специалистът обяснява, че когато къдравото зеле се консумира сурово, това пречи на функцията на щитовидната жлеза.

Въпреки че са полезни, похапването на прекалено много храни като киноа може да претовари червата и да ги раздразни значително.
Годжи бери пък притежават химически състав, който увеличава риска от развитие на синдром на "пропускливите черва".
Миналата година учени установиха, че 61% от хората са купували някои продукти само защото им е сложен етикетът "суперхрана".
Британската диетична асоциация предупреждава, че имаме грешни очаквания за много продукти, за които ползите все още не са напълно доказани.
Например: ще трябва да изпиете 13 сока от годжи бери, за да получите това количество антиоксиданти, които се съдържат в една червена ябълка, обясняват специалистите.
Ревиншиър обяснява и за чиа семената – друга любима суперхрана на знаменитостите. Оказва се, че консумацията им също може да доведе до стомашно-чревни проблеми, въпреки че са богати на протеини и омега 3 киселини.
Семената чиа набъбват в стомаха и това може да доведе до намаляване на апетита, но те са богати на фитати, които имат потенциала да потиснат усвояването на някои минерали, пояснява Ревиншиър.
"Консумирайте годжи бери с повишено внимание – особено ако имате артрит. По-добре ги заменете с обикновени сини боровинки, малини, ягоди и къпини, които са богати на антиоксиданти, а и са по-вкусни“, съветва специалистът.

Кои са суперхраните, които можем да похапваме спокойно?
Ревиншиър обясни, че през миналата година специалисти от британския институт за функционална медицина са гласували доверие на следните храни: авокадо, спанак, водорасли, нар, боровинки, броколи, биволско/говеждо месо, дива сьомга, бадеми, кокосово масло и зелен чай.
Вижте и коя е българската суперхрана.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!