Кс сумирането веднъж седмично на тлъсти риби от рода на
сьомгата, паламуда и скумрията намаляват с 52 процента риска от
ревматоиден артрит, установи шведско проучване, цитирано от в.
"Гардиън".
Същият ефект се постига и при яденето четири пъти седмично
на по-малко мазни риби като треска и писия.
Причината за тази
разлика е в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в
тлъстите риби.
Консумирането дори на една порция седмично на
каквато и да било риба в продължение на 10 години води до 29
процентно намаление на риска от развитие на артрит.
Жените на средна и в напреднала възраст са с най-голям риск
от заболяване от ревматоиден артрит.
Шведското проучване,
осъществено от института Каролинска в Стокхолм, обхванало 32
хиляди жени, родени между 1914 и 1948 г.
Те попълвали
обширни въпросници за хранителния си режим през 1987 г. и
през 1997 г.
През този период 205 от изследваните развили
ревматоиден артрит.
От анализираните данни станало видно, че
жените с висок прием на омега-3 мастни киселини се оказали с 52
процента по-нисък риск от развиването на ревматоиден артрит.
Тази болест засяга 580 хиляди мъже и жени в Англия и Уелс и
представлява хронично възпаление, което предизвиква болка и
подуване на ставите, припомня вестникът.
Защо да консумираме сьомга веднъж седмично
Причината се крие в по-голямото съдържание на омега-3 мастни киселини в тлъстите риби
13 август 2013, 23:26
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!