С традащите от безсъние трябва да консумират по-големи количества ориз, който спомага за производството на серотонин, отговорен за заспиването, съветват японски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".
В изследването на специалисти от медицинския университет в гр. Каназава взели участие 2000 души.
Колкото по-голяма била тяхната консумация на ориз, толкова качеството на съня им се оказвало по-добро.
Засега не е ясно в детайли какъв точно е механизмът за подобряване на заспиването. Но японските учени предполагат, че за него спомага високият гликемичен индекс на ориза.
Тази стойност отчита колко бързо въглехидратите се разлагат на захари в кръвта.
А храните с високи стойности на този индекс увеличават нивата на протеина триптофан, отговорен за производството на невротрансмитера серотонин, познат още и като "хормон на щастието". Той играе важна роля и при заспиването и за поддържането на здрав сън.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!