А мериканските здравни власти искат да забранят изкуствените трансмастни киселини в храните, защото са вредни за здравето, особено за сърдечносъдовата система, съобщи Би Би Си.
Трансмазнините, или частично хидрогенираните мазнини, вече не са "общопризнати за безопасни", обяви Американското управление за контрол над храните и лекарствата.
Забраната им би предотвратила 7000 смъртни случая и 20 000 инфаркта в САЩ годишно.
Управлението започва двумесечни консултации по въпроса.
Планът им е трансмастните киселини, каквито има например в бисквитите, пуканките и замразените пици, постепенно да излязат от употреба.
Решението няма да засяга естествените трансмазнини, срещани в малки количества в някои меса и млечни продукти.
Изкуствените трансмазнини се използват в хранително-вкусовата промишленост и ресторантите, защото подобряват вкуса и увеличават трайността.
Те се образуват с добавяне на водород към растителни мазнини, което ги втвърдява.
Диетолозите отдавна ги критикуват и изтъкват, че са по-вредни от наситените мазнини.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!