Ие естен факт е, че зехтинът екстра върджин е изключително полезен. Ето защо много диетолози съветват той да бъде използван масово при приготвянето на различни храни.
Учени от университета в Порто обаче доказаха, че няма никакъв смисъл да се пържи и готви с него, съобщи в. "Дейли мейл".
Оказва се, че при нагряване полезните свойства на зехтин екстра върджин се губят.
В зехтина има повече антиоксиданти, отколкото в другите видове олио.
В него се съдържат също фенолови съединения, които предпазват от рак. При термична обработка обаче те губят качествата си.
По принцип при нагряване се намалява концентрацията на фенолови съединения, твърдят специалистите от университета в Порто.
Португалските учени препоръчват да не се пържи със скъп зехтин, да не се варят с него супи и да се готвят ястия в микровълнова фурна, тъй като това би било прахосване на средства.
От гледна точка на крайния резултат - зехтинът екстра върджин се превръща в обикновен зехтин или дори в стандартно олио.
Полезните свойства на зехтина се губят при готвене
Португалски учени препоръчват да не се пържи със скъп зехтин, да не се варят с него супи и да се готвят ястия в микровълнова фурна
1 юли 2013, 16:06
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!