С амотата, изнервянето и депресията имат негативен ефект върху храненето, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".
Хората, които са склонни да похапват под въздействието на негативни емоции, консумират хранителни продукти, които не се препоръчват от здравните експерти.
Ако човек се чувства самотен, изнервен или депресиран, храненето му е по-лошо в сравнение с това на хората, при които този вид емоции предизвикват по-скоро загуба на апетита.
Самотните, изнервените и депресираните са склонни да похапват снаксове и храни с голямо съдържание на мазнини и захари, които улесняват затлъстяването.
Това се забелязва особено отчетливо при хората с депресия, по-специално депресираните жени.
Изследването обхванало 7378 мъже и 22 862 жени. Резултатите показват, че под въздействието на негативни емоции човек лесно посяга към бисквитите, сладкишите и шоколада.
Подобни изследвания целят да се установи как психологически фактори влияят върху храненето и да се идентифицират рискови и защитни фактори за хронични болести, свързани с храненето.
Резултатите разкриват, че жените са по-подвластни на емоционалното хранене.
Миналогодишно изследване заключи, че подвластни на емоционалното хранене са 52 на сто от жените и едва 20 на сто от мъжете. При жените склонността да пренебрегнат храненето си под въздействието на негативни емоции се усилва от симптоми на депресия, докато тези симптоми нямат подобен ефект при мъжете.
Резултатите от изследването са публикувани в журнал "За храненето“.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!