Б огатият на пробиотици йогурт може да допринесе за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване на учени от университета Грифит в Куинсланд, Австралия, цитирани от ЮПИ.
Пробиотиците - полезни бактериални щамове, които допринасят за доброто функциониране на червата в човешкия организъм, се срещат в йогурта и ферментирали храни.
Смята се, че са свързани с благотворен ефект за здравето.
Макар подобни твърдения да се нуждаят от научно потвърждение, авторите на изследването настояват, че благотворният ефект от пробиотиците върху кръвното налягане е реален.
"Анализът на резултатите от малък брой проучвания навежда на мисълта, че
редовното приемане на пробиотици може да е част от здравословен начин на живот, който цели да се понижи кръвното налягане, както и да се поддържат здравословните му нива",
заяви ръководителката на изследването Цзин Сун.
"Става въпрос за пробиотиците в йогурта, подквасеното мляко и сиренето, както и за добавките пробиотици", обясни тя.
Макар изследването да не фокусира вниманието върху ефекта от приемането на пробиотици, Сун и колегите ѝ уверяват, че предишни проучвания са установили, че пробиотиците допринасят за контрола на кръвното налягане, като понижават лошия холестерол в кръвта, предотвратявайки образуването на плаки, и като регулират нивата на кръвната захар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!