И зкуствените подсладители предразполагат към диабет някои хора, като нарушават начина, по който тялото обработва захарта. Това сочат резултатите от предварително изследване, направено предимно с мишки, предаде Асошиейтед прес.
Авторите изтъкват, че не дават никакви препоръки за използването на изкуствените подсладители на базата на изследването, в което е имало и някои експерименти с хора. То показва, че
подсладителите променят състава на нормалните полезни бактерии в организма.
Това пречи на тялото да се справя със захарта в храната, което може да доведе до високи нива на кръвната захар. Това нарушение, наричано глюкозна непоносимост, може да доведе до диабет.
Някои експерти, които не са участвали в изследването, призоваха резултатите да бъдат тълкувани предпазливо.
Джеймс Хил от университета на Колорадо изтъкна, че няма достатъчно данни за окончателен извод за изкуствените подсладители и евентуалната вреда от тях.
Според Янина Пепино от Вашингтонския университет в Сейнт Луис резултатите убедително показват, че подсладителите пречат на тялото да обработва захарта, като променят бактериите в храносмилателната система. Това според нея е ново доказателство, че подсладителите и захарта трябва да се използват умерено, особено от децата.
Изследването е направено със захарин, сукралоза и аспартам.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!