Б ритански учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изводи, след като изучили статистически данни за консумацията на алкохол и заболяванията, свързани с него, съобщи в."Дейли телеграф".
Обикновено, за да бъде сравнен ефектът от консумацията на различни видове алкохол, трябва да се определят градусът и изпитото количество.
Алкохолното съдържание на водката е не повече от 40 процента, а на виното - 12 процента. По принцип чашките с водка са по 50-60 милилитра, а в бокал не се налива повече от 150 милилитра вино.
Излиза, че алкохолът в трите шота водка е повече, отколкото е в чашата вино. Следователно действието на 40-градусовата напитка ще е по-силно.
Британските учени обаче твърдят, че ефектът от алкохола е различен.
Според авторите на изследването хората, мислейки, че виното не е така вредно, по-често си пийват от него и то в големи количества.
Всекидневната консумация на вино, превърнала се в норма през последните десетилетия, само усложнява положението.
Великобритания е втората страна в Европа след Финландия по темповете на нарастване на случите на цироза и други заболявания на черния дроб. От 70-те години на миналия век досега 6 пъти се е увеличила смъртността от алкохол сред хората на средна и предпенсионна възраст.
Учените не твърдят, че трябва напълно да се откажем от виното, за да бъде решен проблемът. Те обаче препоръчват да не се отдаваме на битов алкохолизъм, а да си пийваме в заведения.
Това, както показват статистически данни, позволява на британците да консумират по-малко алкохол, отколкото в домашни условия. Вкъщи хората обикновено си пийват купени в магазините по-евтини напитки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!