Б ритански учени разкриха защо филийката пада от масата винаги откъм намазаната си страна, пише в. "Дейли мейл".
Виновник за досадната закономерност се оказва височината на масите. Те общо взето са стандартни и филийката няма време да се превърти повече пъти и в 80 на сто от случаите се приземява на пода откъм намазаната си страна.
При този полет тя осъществява само половин ротация, именно с маслото или конфитюра, залепващи на килима.
Проф. Крис Смит от Техническия университет в Манчестър провел експеримент със 100 намазани филийки, които преобърнал от стандартна маса с височина 75 сантиметра.
В 81 процента от случаите порязаниците падали на пода откъм намазаната си страна.
Изследването било поръчано във връзка с излизането на диск с последните серии от телевизионната комедийна поредица "Теория за Големия взрив", в която се разказва за живота на група физици и тяхната съседка - блондинка.
"Въпросът за падането на филийката е главоблъсканица, достойна за героите от сериала", коментира проф. Крис Смит.
Според него законът на Мърфи за всемирната гадост наистина съществува, и ако нещо трябва да се обърка, то наистина се обърква.
По думите на учения, ако наистина желаем филийката да се приземи върху ненамазаната й страна, трябва да се храним на много по-високи маси - около 240 сантиметра, за да може порязаницата хляб да извърши 360-градусова ротация.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!