В България има глад за още 20 хил. програмисти
Източник: Thinkstock/Guliver
10

От края на миналата година софтуерните инженери у нас имат своя професионална асоциация (ASE.bg). България е дестинация №1 за аутсорсинг в Европа, но според председателя на новата асоциация Мартин Кулов страната ни може да играе още по-сериозна роля в производството на софтуер, ако вместо само писането на код осигури всеобхватно обслужване, което да дава качествени продукт на много изгодна за чуждите инвеститори цена. 

Хубаво е да се работи не само в програмистката сфера, а по целия цикъл на софтуерното производство, който включва много направления – проектиране на софтуера, анализ на бизнес изискванията, архитектура, имплементация, ръководене на проекта, внедряване, проверка на качеството, допълнителен мониторинг, подчертава Мартин Кулов, с когото разговаряме по темата.  

– Колко са софтуерните инженери у нас?

– В момента между 30 и 50 хил. Подобна статистика обаче може да се направи само по идентификационния код в трудовите договори, но може би там е изкривена оценката.

Бизнесът обаче смята, че са нужни още 20 хил. нови специалисти. 

В момента наблюдаваме много интензивно обучение на младши програмисти, които завършват в рамките на шест месеца. Това е страхотно – има нужда от млади хора, които да се включват. По този начин обаче много се намалява пропорцията с онези програмисти, които имат опит. Критичната маса на знаещите може да намалее ужасно и в един момент може да се стигне дотам, че качеството на софтуера, който правим у нас, да стане много ниско. 

Сега чуждите фирми идват у нас, защото съотношението цена-качество е много добро, ние определено не сме от страните с най-ниските цени, но пък сме страна, която дава доста добро качество. 

Асоциацията на софтуерните инженери цели да покрие всички аспекти от производството на софтуер, но и да работи по идентифицирането на проблемите у нас, конкретно с липсата на софтуерни архитекти и внедряването на Dev/Ops практики, които малко или много липсват в България. 

Ние следваме исканията на клиентите. А процесът трябва да е обратен, ние трябва да сме иновативни, да прилагаме тези технологични процеси не защото клиентите ги искат, а за да бъдем по-ефективни и по-конкурентоспособни на пазара. 

Ние сме първа дестинация в Европа за аутсорсинг и девета в цял свят, което е много хубаво. Но аутсорсингът, малко или много, е работа на ишлеме – там ти се задава проектът, той си има граници, написан е, възложен е и трябва само да се направи. Обаче ние трябва да правим неща с по-висока добавена стойност: изработката на самия проект, на архитектурата му – това са дейности, които са много по-високоплатени.

Ако не ги правим тук, ще си останем страна за аутсорсинг. Мисля, че можем повече... Наистина имаме много добри програмисти и пишем качествен код, което се надявам да остане така, но трябва да започнем да правим и допълнителни неща.

Преди 5-10 години възможностите да работиш по голям проект бяха много ограничени, а преди 15-ина направо липсваха. Фирмите бяха малки, работеше се по малки сайтове, големите проекти бяха или в държавната администрация или на единични чуждестранни клиенти. Сега вече бизнесът има достъп до такива големи проекти. Искаме да действаме предварително, за да отговорим на нуждите... 

С цялото разрастване на софтуерната индустрия обаче се оказва, че ни липсват ключови специалисти, които да допълват целия производствен цикъл. Може би ги има, не казвам, че съвсем липсват, но количеството е недостатъчно.

Вижте сега какво предстои в държавата – говорим за електронно правителство, говорим за агрегиране на всички системи, за консолидирането им, по едно време дори се говореше за 6-месечен срок за изпълнение на тази задача... 

Това са системи с много висока сложност. Всеки технически човек би се хванал за главата. Ако не се проектира правилно в началото, може да има проблеми с производителността, с комуникацията между отделните компоненти, със самото внедряване и ще излезе ужасно скъпо. Виждали сме го това много пъти. 

– Как може асоциацията да е полезна за решаването на проблемите с кадрите?

- Искаме да направим местен клон на международната асоциация на ИТ архитектите IASA. Говорим за акредитиране на техните материали за обучение в България, намиране и акредитиране на лектори, които да работят по техните курсове, така че обучението да се провежда в България с местен лектор.

– Какъв е нужно, за да станеш софтуерен архитект?

– Грешно схващане е, че софтуерен архитект се става, след като си бил старши разработчик. Разбира се, много добре би било, ако преди това си бил старши разработчик, но това не би те направило добър архитект. Защото архитектът трябва да има виждане върху цялостната система, върху всички компоненти и да има много по-широкоспектърни знания от един разработчик.

Освен това трябва да има и добри умения за работа с хора – тъй като той трябва да координира различните ръководители на отдели и да ги накара да работят заедно. 

Трябва да е много добър в комуникацията с хората и разрешаването на междуличностни проблеми. Докато за един старши разработчик е всеизвестно, че обикновено е интроверт и не винаги има подобни умения. 

– Организирате първото си събитие през април.

– Да, това е първата конференция – на 3 и 4 април в „Интерпред“. Нарекохме я „Дни на софтуерната архитектура“.

Събираме различни експерти, които ще представят своя опит. Първият ден е по-обучителен, под формата на уъркшоп. Поканили сме Дино Еспозито – много известен професионалист, автор на много международно признати книги. Вторият ден е в конферентен формат. 

Достъпът до тази конференция в открит за всеки – всеки може да се запише, но  за регистрираните в Асоциацията софтуерни инженери достъпът е безплатен. 

– Какво предимство носи това, да си регистриран член?

– Асоциацията е за физически лице, а не за търговски дружества и в това отношение е единствената, която работи за хората, за отделния софтуерен инженер.

На членовете са осигурени безплатни участия в няколко ежегодни конференции – част от тях в София, други – в страната, месечни неформални срещи, участие в работни групи, менторски програми и др. 

Всичко това се прави с цел да се изгради общност където всеки може да сподели опит и да научи добри практики от индустрията.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер