А мерикански изобретатели използват ултразвукови вълни, с които трансформират вкуса на младото вино за минути, съобщи в. "Дейли телеграф".
Ултразвуковите вълни в Sonic Decanter ускоряват процеса на стареене. Те смекчават танините, развиват букета и освобождават аромат, характерен обикновено само за стари вина.
За подобряване на вкуса са необходими не повече от 20 минути. Устройството може да се използва и за възстановяване на вина, отворени от няколко дни.
Изобретателите на ултразвуковия декантер Майкъл Койн и Чарлз Леонард се опитват да наберат пари за производството му на сайта Кикстартър. Досега те са получили 71 00 щатски долара при цел 85 000.
Изобретението вече спечели похвали от специалисти.
"То променя виното по неочакван начин. Прави го по-меко, по-леко, по пивко" - каза собственикът на магазин за вина Джон Алън.
Производството на ултразвуковият декантер вероятно ще започне през следващото лято. Цената му ще е около 150 британски лири.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!