Бяла магия, добра поличба или просто... Suzuki Vitara S (тест драйв)
Източник: Христо Петров
4

П редсказание е последната дума, която някой в автомобилната индустрия би се осмелил да ползва, но въпреки това не мога да се сдържа и да не кажа, че появата на новата Vitara през 2015 г. бе като добра поличба.

Компактният SUV, световен модел за компанията, продължи да разпръсква добрата си магия върху нас, в частност мен, като отново върна Suzuki в чартовете. Формулата на успеха му се крие в лесно на пръв поглед уравнение: това е автомобил, който държи нещата прости, точно по средата, без да изпъква ярко в дадена област, но предлагащ абсолютно всичко, за да е сред лидерите на пазара.

Вижте нашата красива галерия "Suzuki Vitara S: Бяла магия"

Нещата стават още по-сладки при Vitara S, топ изпълнението на модела. Не се лъжете, S не означава спортна динамика. Но означава един Sупер готин турбо двигател, чийто разход го доближава до дизеловите аналози, да не кажа, че и изпреварва някои от тях. Останах изумен от показаното след 550 км пробег, че дори и сега не си вярвам, но борд компютърът на лъже. При това говоря за бензинов двигател, комбиниран с чисто новата автоматична трансмисия на компанията. Перфектна комбинация.

Източник: Христо Петров

Черна магия, бяла магия… това са глупости. Но изненадващо за мен, започвам да си тананикам Black Magic Woman, която Сантана изкачи до №4 в чартовете в САЩ и Канада през 1970 г., нещо, което не се отдаде на Fleetwood Mac предишните две години. Не знам защо, но Vitara S наистина ме омагьоса. Не си връзвам червени конци по китките, страх от уроки нямам, но автомобилите са моят живот и магия в последните 17 години. Карал съм всьо и вся, и не мога да кажа, че Vitara е най-бляскавият автомобил от всички, но успява да предложи една чудесна комбинация от он- и офроуд пътно поведение, открояващ се дизайн, супер автоматик и невероятен разход на гориво, които силно ме впечатлиха. А не бих казал, че не се притеснявах от аурата на всеможещото извън пътя предишно поколение, която тежеше над наследника му. За моя огромна изненада – новата Vitara се справя много добре извън пътя, повече от очакваното. В това се убедих лично преди година, когато бе лансиран моделът. Сега наблегнах на нещо, което тогава му липсваше: автоматик. Чисто нов, работещ с чисто новия 1,4-литров BoosterJet бензинов турбо двигател. С тази комбинация се концентрирах основно върху поведението на автомобила на пътя, където повечето му клиенти ще го използват. Бих казал, че с возията си Vitara S се превръща в един от еталоните в класа.

Източник: Христо Петров

Японският производител правеше SUV-ове много преди класът да се взриви и да се нароят безброй кросоувъри. Това Suzuki прави от 1970 г., когато показа малкия, достъпен 4х4 в лицето на Jimny през 1970 г. Първата Vitara се появи 18 години по-късно (1980), а в последствие Grand Vitara постави стандарти в офроуда, които дълго бяха еталон. Новата Vitara дойде с коренно различна концепция – якият офроудър отстъпи място на софроудър, който ще се кара предимно на асфалта. Но Vitara продължи да изповядва неостаряващите ценности за здравина и надеждност, като сега те са допълнени с атрактивен дизайн, отлично поведение на пътя, но и много добро поведение извън него, възможности за цветова персонализация, които много разчупват визията на модела, нови трансмисии. Vitara S подсилва това впечатление допълнително с различната си радиаторна решетка и атрактивните 17-цолове черни джанти, а също и кутиите на страничните огледала, които сега са изпълнени в цвета на купето, а не на покрива. Да не забравя и LED фаровете.

Източник: Христо Петров

Най-впечатляващото при Vitara S е комбинацията между новите 1,4 BoosterJet бензинов турбо двигател, работещ в перфектен синхрон с новия 6-степенен автоматик. Такъв на Suzuki липсваше, тъй като вариаторът им се справя със задачите си доста под моите разбирания и предпочитания. Сега нещата са коренно различни. Неочаквано за мен, тъй като установих, че 6-степенния автоматик работи чудесно. Предавките се сменят много плавно и бързо, каквото не бих казал за автоматика в Mazda CX-3 (за която кола мисля, че е най-добре изглеждащият в момента масов кросоувър на пазара), която карах седмица след Vitara S. На тема автоматик от Suzuki може да се поучат и във Ford, но ще спра със сравненията дотук. Своята магия автоматикът разпръсква в съвместната си работа с новия 1,4-литрон турбо бензинов двигател, който също заслужава само адмирации.

Източник: Христо Петров

Това е най-малкият двигател във Vitara – дизелът и другият бензин са с обем 1,6 – но той е най-мощният и дава тази инжекция от динамика, която липсваше на модела. Той осигурява на Vitara много по-голяма възможност и спокойствие при изпреварване, а това се дължи и на допълнителните 64 Нм, с които общият им брой достига 220 Нм. С 1,6-литровият бензин наистина ти трябва добър тайминг при изпреварване, да вкараш правилната предавка и да имаш дистанция, тъй като двигателят не реагира толкова бързо. Новият агрегат неутрализира всичко това. Не, не казвам, че линейното му ускорение е зашеметяващо със своите малко над 10 сек за спринт до 100 км/ч. Казвам, че е изключително гъвкав и пъргав. Въпросните 220 Нм въртящ момент идват при едва 1500 об/мин и са на твое разположение чак до 4000 об/мин (още един параметър, по който си прилича с дизелов мотор). Страхотна еластичност, пасваща идеално с плавната работа на автоматичната трансмисия. И сега нещото, което наистина ме втрещи: след 550 км пробег, Vitara S показа среден разход от 6,8 л/100 км! Бензинов двигател с автоматична трансмисия. Седмица по-късно карах Mazda CX-3 с идентичен по параметри бензинов мотор, но при доста по-малки външни габарити, но въпреки това Mazda-та показа 7,3 л/100 км (най-ниският разход).

Източник: Христо Петров

Как да не се впечатли човек от тези параметри, когато Марешки още не е отворил бензиностанция в София. Тайната на всичко това се крие в друг изумителен факт: теглото на Vitara S е само 1235 кг. При това със стандартно All Grip задвижване на 4-те колела. По-малкият от него Nissan Juke тежи с 200-ина кила повече. Но ниското тегло има още един голям плюс: спомага много за стабилното поведение на пътя. Динамиката на модела изпълва в режим Sport, но не си позволих волности със семейството ми на борда, а и по празниците около Великден натоварения трафик и многото съботно-неделни шофьори не са предпоставка за нещо подобно.

Източник: Христо Петров

За финал оставям интериора, който не блести с някакви луксозни изцепки. По-скоро е наблегнато на ергономията. Възможности за цветова персонализация има и тук, като в този конкретен случай е наблегнато на червения цвят. Седалките са удобни, кожа и велур с червени шевове, червени са шевовете и по кожения волан, а в червено са изпълнени декоративните пръстени на вентилационните отвори, както и на скоростомера и оборотомера. Въпросното приборно табло е стандартно, но лесно за разчитане, докато 7-инчовият дисплей на централната конзола реагира малко бавно на допир. Не мога обаче да не отбележа най-голямата забележка. Тя е свързана с неприятното усещане, което оставя твърдата пластмаса, използвана за таблото и вратите. Да, знам, тя е по-устойчива на времето, но вече сме 2016 г. и такава пластмаса не трябва да има място в един модерен кросоувър.

Източник: Христо Петров

Suzuki Vitara S няма амбицията да се мери с премиум конкурентите си, той е направен да устои на времето, като инженерно е проектиран да носи истинска наслада от шофирането. Това, че изглежда много атрактивно и е много просторен, допълва многоликия му образ. Един е проблемът, който виждам в битката му с хитовете в този клас. Цената на Vitara S след т. нар. Green Bonus от Suzuki, е цената от 49 890 лв., с 10 000 лв. повече от аналогичен като двигател и трансмисия Opel Mokka. Успокоението е, че S-ката ползва данъчен кредит при оперативен лизинг

Технически характеристики:

Suzuki Vitara S 1,4DITC All Grip

Размери
Дължина, мм: 4175
Широчина, мм: 1775
Височина, мм: 1610
Междуосие, мм: 2500
Маса, кг: от 1235

Двигател
Вид: редови, 4-цилиндров, турбо
Работен обем, куб. см: 1373
Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 140 при 5500
Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 220 при 1500-4000

Динамика
Макс. скорост, км/ч: 200
Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,2
Среден разход на гориво, л/100 км: 5,5
Вредни емисии СО2, г/км: 128
Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 49 890

КОНКУРЕНТЪТ
Opel Mokka 1,4 NET

Размери
Дължина, мм: 4278
Широчина, мм: 1777
Височина, мм: 1658
Междуосие, мм: 2555
Маса, кг: 1361-1504

Двигател
Вид: редови, 4-цилиндров, турбо
Работен обем, куб. см: 1364
Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 140 при 4900-6000
Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 200 при 1850-4900

Динамика
Макс. скорост, км/ч: 191
Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9
Среден разход, л/100 км: 6,5
Вредни емисии СО2, г/км: 149
Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 39 450

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 47 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали