390

П резидентът на Турция Реджеп Ердоган постави три важни акцента – за дебат за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция.

За пореден път, на официална церемония в Бурса, Ердоган изрази готовност да подкрепи закон за връщането на смъртното наказание, ако такъв бъде приет в парламента. „В момента, в който парламентът излезе с решение и то ми бъде представено, аз незабавно ще го подкрепя. Защото държавата може да помилва престъпления, извършени срещу нея самата. Но

държавата не може да прости престъпления срещу хората.

Не преживяхме ли последното предателство на 15 юли? Но преди това нацията ни беше поставена пред една много съществена грешка, непробиваема като стена. Тази най-голяма грешка бе допусната по време на управлението на една партия, която отслаби връзките на народа с историята, с миналото, с културата и цивилизацията“, заяви той.

Ердоган подчерта, че Турция няма никакъв проблем със суверенитета на нито една държава и уважава всяка физическа граница. „Днес ако ние споменем Сирия, Ирак, Крим, Западна Тракия, Босна, определени хора ни гледат така, сякаш сме извънземни пришълци. И даже отиват по-напред в невежеството си с въпроса „Каква е връзката на Турция със Сирия, Ирак или Босна?“.

Ние не говорим за други светове, тези географски територии са парчета от нашата душа.

Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали?

Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях.

Турска партия иска земите на османските предци

Показаха скандален турски филм за България

Ердоган разпалва нов скандал

Ние уважаваме границите на всички страни и нямаме ни най-малък проблем със суверенитета им. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство.

Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“, запита риторично Ердоган.

Той продължи словото си с критика на образователната система по отношение на изучаването на миналото.

Определени кръгове се опитват да ни накарат да забравим изцяло миналото си.

Но дори ние да го забравим, историята го помни, както и противниците ни.

За съжаление, тази велика нация в един период беше подложена на преднамерена политика, целяща откъсването му от собствената му история и собственото му минало. В продължение на много години изкривената образователна система, действаща в началното и средното училище, в гимназията, внушава на децата ни, че нашата история започва преди 90 години.

Знаете ли как ни обучаваха нас – лягай, лягай, спи, спи, спи, лягай. Това беше линията на нашето израстване, но възможно ли е така да израсте едно поколение? Преди 1 000 години предците ни са стъпили в Анадол, а по-късно с Мустафа Кемал Ататюрк са стигнали до Самсун и са продължили пътя си. И са ни поставили срещу ето такава изкривена ситуация. Въпреки всичко това, преди дълго време името Турция на тези земи е дадено от анадолските селджуки“, коментира президентът.

Сблъсъкът на исляма край Босфора

Докъде стигат амбициите на Ердоган

Той подчерта, че част от основателите на републиката са родени в територии, които са останали извън пределите на турската държава, но републиката не е началото, тя е последната част от съвременната история.

„Длъжен съм да кажа, че не сме приели доброволно настоящите граници на държавата ни.

Не трябва да се забравя, че особено важна част от основателите на републиката са родени и израснали по земи, които са останали извън пределите на новата държава. Нали разбирате какво искам да кажа – че дотук се е стигнало след дългите времена на постоянни войни и нуждата от кратка пауза е довела до тези последици.

Спорните обстоятелства на онзи сгрешен период, на които сме жертва, е трябвало да бъдат загърбени и така да се изградят държавата и общественият живот. Ето това ние не можем да приемем, няма такова нещо. Сега е наложително да се откажем от тази фалшива история и възприемането на цивилизацията“, настоя Реджеп Ердоган.

Според него това ще бъде приоритет в системата на образованието през новия период, а името Турция на тази географска територия е източник за гордост. Той подчерта, че новото поколение трябва да изучава истината за турската история, култура и цивилизация, и учебната програма вече се подготвя да извади реалностите на светло, а само така младото поколение ще расте с яснота за действителността.

Словото му в Бурса идва като продължение и повече като обяснение на казаното от него преди седмица при откриването на академичната година в университет, носещ името му, и провокирало противоречиви реакции и в България.

Ето част от словото на Ердоган на 15 октомври:

С всички тези конфликти в региона Турция отваря ръцете си към потиснатите жертви във всички съседни страни. Нашите физически граници се различават от границите в сърцата ни.

Разбира се ние уважаваме физическите граници, но не можем да преначертаем границите в сърцата ни.

Няма да позволим те да бъдат преначертани.

Питат ни: „Защо се интересувате от Ирак, Сирия, Грузия, Крим, Нагорни Карабах, Азербайджан, Балканите, Северна Африка?” Никой на хиляди километри от нашата граница не може нахално и на висок глас да дойде и да заяви: „Какво търсите тук?” Никое от местата, за които ни питат не ни е чуждо. Възможно ли е да разделим Батуми и Ризе? Как да разграничим Одрин и Солун?

В географията от Тракия до Източна Европа на всяка стъпка ще попадате на ясните следи на предците ни. Не е ли Националният договор, за който четем в учебниците по история? Какъв е Националният договор? Ако го бяхме постигнали нямаше да си задаваме със съжаление един на друг и вътре в себе си този въпрос. Напротив, „това е наш дълг”. Ние трябва да го заявим. Истината е следната. Ние говорим на един и същ език, ние споделяме една и съща култура.

Трябва ли да отречем нашите корени от Газа до Сибир?

Нашата култура отрича истината и това е кяфир (отказ от приемане на нещо, отрицание на вярата в Единството на Аллах – бел. ред.).

Турция има право и задължение спрямо Ирак, Сирия, Либия, Крим, Черна гора, Босна и другите ни отделени братя и сестри.  Турция не е само Турция. Турция се основава на 79 милиона граждани с исторически, културни и социални връзки, които са преплетени със стотиците милиони наши братя и сестри в широката география.

Някои историци поставят Националния договор в настоящите граници на Турция, други добавят Кипър, Алепо, Мосул, Арбил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и Егейските острови.

Коментари 390
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

390 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 18 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 9 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 9 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 14 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 14 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Русия ще създаде буферна зона на границата с Украйна

Русия ще създаде буферна зона на границата с Украйна

Свят Преди 14 часа

Така той обясни изявлението на държавния глава Владимир Путин

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 15 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 15 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"