274

Н ай-голямата руска бойна флотилия, виждана от студената война насам, премина днес през Ла Манша.

Вижте снимки на самолетоносача "Адмирал Кузнецов" в нашата ГАЛЕРИЯ

Единственият самолетоносач на Русия "Адмирал Кузнецов" предвождаше групата, съпровождан от вторият по големина военен кораб на страната - атомния крайцер „Пьотър Велики”.

Според руската агенция ТАСС самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и още седем плавателни съда са отплавали в събота от град Североморск в Арктика, където е базиран Северният флот на Русия, коментира в „Ройтерс” (Reuters) анализаторът Питър Апс, основател и изпълнителен директор на "Проекта за изследвания на 21 век" (PS21).

“Ръждясалата” руска армия технологично изненада Запада

Лавров повдигна въпроса кой командва в САЩ

Нови догадки кой атакува конвоя на ООН в Алепо

За осми път този самолетоносач и ескортът му поемат към Средиземно море - дестинация, превърнала се в ключов елемент от стратегията на руския президент Владимир Путин за затвърждаване мощта и обхвата на действие на военноморските сили на Русия.

Тази дислокация обаче е много по-различна от другите досега. Москва вложи значителни средства през последното десетилетие в придобиване на способности за провеждане на операции от този самолетоносач, приет на въоръжение в последните дни на СССР. Но за разлика от самолетоносачите на САЩ, Франция, Великобритания и Италия Русия никога не е използвала своя в реални бойни условия. Сега това ще се промени. Вероятно само след две седмици самолетите Су-33 и МиГ-29 ще започнат да излитат, за да нанасят удари в Алепо и на други места в Сирия.

Източник: БГНЕС

От една страна Кремъл няма кой знае каква нужда да използва самолети, базирани на самолетоносач. Ако искаше да увеличава сега действащата си бойна авиация в небето над Сирия, можеше просто да прехвърли още самолети с наземно базиране в авиобазите на сирийския президент Башар Асад.

Изпращането на самолетоносача и ескортиращите го кораби в много отношения е доста по-скъпо и сложно начинание за постигане на същата цел. А и крие рискове - в миналото руските военни кораби са показвали нерядко обезпокоителна тенденция да се развалят и затова често заедно с тях плаваха и океански влекачи.

Москва очевидно иска да покаже, че също като Вашингтон може да изпрати ударна група на хиляди километри, където след това да действа в продължение на седмици, а целта на упражнението - да се демонстрират възстановените военни способности на Русия.

Това ще усложни още повече политическите сметки на САЩ и съюзниците им, що се отнася до намирането на изход от ситуацията в Сирия. И разбира се, дава възможност да се напомни на страните в Северна Европа, че Русия не може да бъде игнорирана.

При предишни плавания през Северно море самолетоносачът преднамерено задействаше авиацията си - самолети летяха близо до норвежки петролни платформи в акт за сплашване, който принуждаваше всякакви граждански хеликоптери в съответния район да преустановяват полетите си.

Кораби на Кралските военноморски сили следят руснаците, докато преминават край британските брегове и Ламанша, и тези действия са широко отразени в медиите в двете страни.

Висшето командване на руските ВМС се надява тази дислокация да укрепи позициите им при противопоставяния с другите родове войски. Досега с по-голямата част от славата при последните военни кампании, като тази в Грузия през 2008 г., Чечения преди това, а сега и Сирия - се окичваха сухопътните войски и военновъздушните сили.

Сега ВМС могат да се изтъкнат и същевременно да придобият нужните умения и способности за развитие на наистина траен капацитет за нанасяне на удари със самолетоносач.

Тъй като Русия поддържа постоянно военноморско присъствие край сирийските брегове от 2013 г., САЩ и съюзниците им вече следят внимателно какво точно може и какво не може да прави обновеният руски флот.

Източник: БГНЕС

Несъмнено ще бъде предизвикан и интересът на Китай - първият самолетоносач на Пекин "Ляонин" е построен по съветско време под името "Варяг" и е от същия клас като "Адмирал Кузнецов".

Москва и Пекин наляха значителни средства в производството на въоръжение за борба с американските самолетоносачи. САЩ обаче твърдят, че качествата на последното поколение руски и китайски противокорабни и крилати ракети не са доказани в реални условия.

Вашингтон и съюзниците му от своя страна имат свои средства за изваждане от строя на вражески самолетоносачи - както и много по-голям опит в упражняването на тактика за изпълнение на такива задачи. Американските ВМС реално са пръснати по цялото земно кълбо.

Основната задача на групата на "Адмирал Кузнецов" може и да е нанасяне на удари по наземни цели в Сирия, но той е сравнително добре оборудван да се отбранява и от противници по море. Твърди се, че има на борда си десетина хеликоптера за борба с подводници.

Руските матроси може и да не са особено опитни в операциите по нанасяне на удари от самолетоносач, но в същото време те са част от единствения военен флот, водил бой с противокорабни ракети след британската война на Фолклендските острови през 1982 г.
По време на военния конфликт от 2008 г. с Грузия се смята, че руски и грузински военни кораби са влезли в кратко, но кръвопролитно сражение, подробностите за което до голяма степен остават неясни. Това, което е ясно обаче е, че и двете страни са дали доста жертви, поне съотнесено към сравнително малкия брой на корабите, взели участие.

САЩ вече знаят, че за да бъде спряно настъплението на руските и сирийските сили вероятно ще са нужни военни действия - като най-краен вариант е сваляне на няколко сирийски самолета или удари по авиобази на Асад.

Сега обаче това може да означава и битка с гордостта на руските ВМС, последиците от която ще са катастрофални. И тъкмо за това е почти сигурно, че такава битка няма да има, нито при настоящия президент във Вашингтон, нито при следващия.

Провеждането на операции за нанасяне на удари от руски самолетоносач в Средиземно море не само утвърждава мощта на Русия, но и усложнява още повече световната геополитика. А именно това иска руският президент Владимир Путин.

Коментари 274
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

274 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 7 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 7 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 10 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 10 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 10 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 11 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 11 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 11 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 11 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

Сливенски свещеник обяви гладна стачка

България Преди 12 часа

Причината е касираният избор за митрополит на Сливен

<p>&quot;Повечето руснаци в България са гласували за Путин&quot;</p>

ТАСС: Повечето руснаци в България са гласували за Путин

България Преди 13 часа

По оценки на руския посланик в България Елеонора Митрофанова "изборите са преминали спокойно и организирано"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 13 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

<p>Свиленски: Този мандат не трябва да бъде изпълнен</p>

Свиленски: Позицията на БСП е категорична, този мандат не трябва да бъде изпълнен

България Преди 13 часа

По-рано преговорният екип на ГЕРБ, начело с Мария Габриел, прие предложението на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа преговори

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 13 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines