П ротеинът е основният градивен елемент в тъканите на човешкия организъм. Всеки един протеин се разпада до различен обем аминокиселини.
Разликата в броя на аминокиселините, на които се разпада даденият протеин, определя качеството му.
Източниците на животинския протеин са всички видове месо, риба, яйца, млечните продукти.
В бобовите растения се съдържа също известно количество протеин.
Ако трябва да оценим в цифри от 2 до 6 качеството на двата вида протеини, ще оценим животинския с 6, а растителния с 4.
Причината за тази разлика в оценките е аминокиселинният профил – киселините, на които се разпада даденият протеин.
Животинските протеини се разпадат на далеч повече киселини от растителните.
За да си набавите един пълноценен аминокиселинен профил от растителни продукти,
трябва да съчетаете няколко вида такива например кафяв ориз, соя и боб.
Основната причина хората, които активно се занимават с фитнес, да избират набавянето на протеини от животински източник е нивото на усвояемост.
Човек може да усвои значително по-малко количество протеини от растителен източник, отколкото от животински.
Друг фактор, определящ качеството на двата вида източник на протеини е термичният ефект на храната – количеството енергия, което тялото отделя, за да може да обработи, транспортира и усвои дадена храна.
За разлика от растителните протеини, животинските засилват термичния ефект на храната.
Вижте повече за видовете източници на протеини във видеото от канала на Muscle Damage във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!