В една балансирана диета хранителните съставки трябва да се приемат в адекватни пропорции, пише в. „Мундо“ и представя Метода на чинията.
С него много лесно се определя какво трябва да съдържа балансираната порция.
Ако си представите една чиния, около 50% от нея трябва да бъде заета от зеленчуци. Въглехидратите трябва да са 30%, а протеините – 20%.
Това отношение трябва да се запази, независимо дали консумирате едно ястие или първо и второ.
Вижте видео за метода
Ето и няколко примера на балансирано хранене:
- Порция от 50% зелена салата, пържола на скара и гарнитура ориз
- Крем супа от тиква и второ – риба на фурна с картофи
- Порция талятели на уок с парченца пилешко месо и зеленчуци
- Салата от спанак с портокал и ядки, ориз и леща
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!