П овечето от вас сигурно са запознати със „златното правило“ на специалистите – да пием 8 чаши вода дневно, за да сме хидратирани и в добро здраве. Понякога обаче има дни, в които това е доста трудно за реализация. Ето защо е добре да знаете, че приблизително 20% от дневния ви прием на вода идва от твърдата храна и предимно от плодовете и зеленчуците, пише сайтът „Хелт“.
Това не означава, че не трябва да пиете вода през деня, а просто, че можете да включите и някои храни, с които по-лесно ще останете хидратирани и ще се освежите – особено през лятото.
Ето някои плодове и зеленчуци, чието съдържание на вода надвишава 90%:
Краставица
Краставиците са зеленчуците с най-голямо съдържание на вода – едва ли има човек, който да не го знае. Знаете ли обаче, че става въпрос за 96,7% вода в една краставица? Ето защо този зеленчук е идеален, за да сте свежи и хидратирани в жегите.
Салата Айзберг
Хрупкавата салата Айзберг е с 95,6% съдържание на вода – повече, отколкото всеки друг вид марула. Когато настъпят летните горещини, опитайте се да включите повече Айзберг в менюто си – може да я прибавите към сутрешния си сандвич, да я нарежете на салата – изборът е голям.
Целина
Както всички храни, които са с голямо съдържание на вода, целината също е с нискокалорична. Тя съдържа 95,4% вода и също е отличен избор за лятото. Целината съдържа и фибри, които ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. В нея има още фолиева киселина, витамини A, C и K.
Репички
Тези освежаващи зеленчуци със сигурност трябва да присъстват в пролетните и летните ви салати. Репичките съдържат 95,3% вода и са пълни с полезните за организма антиоксиданти.
Домати
Ех, доматите – основни за приготвянето на повечето летни салати и съдържат 94,5% вода. Чери доматчетата също са много добър избор, тъй като се похапват по-бързо и лесно. Можете да добавите и малко моцарела и сте готови с едно свежо предястие.
Зелени чушки
Зелените чушки съдържат 93,9% вода. За сравнение – жълтите и червените чушки съдържат малко по-малко вода – около 92%. Някои хора смятат, че в зелените чушки има по-малко антиоксиданти, отколкото в червените, но това не е така.
Карфиол
Карфиолът съдържа 92,1% вода, но и много витамини и фитонутриенти, познати още като фитохимикали. Това са биологично активни субстанции, които придават цвета, мириса и естествената устойчивост на растенията към заболявания. Според проучванията те намаляват лошия холестерол и риска от развитие на рак.
Диня
Да, този прекрасен летен плод съдържа 91,5% вода, но е и много богат да ликопен – антиоксидант, който се открива в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни.
Оказва се, че динята дори съдържа повече ликопен, отколкото суровите домати.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!