За изкуството, страховете и богатството да си родител
Източник: ThinkStock/Guliver
0

П редизвикателство ли е да бъдем родители? Как да усетим, че сме готови за деца? За притесненията да станеш майка и за важността да бъдеш активен баща. И колко е голямо щастието да бъдеш родител.

Поговорихме на тези теми с психологa и семеен консултант Милена Каменова, която играе роля и в социалния експеримент по Нова ТВ „Женени от пръв поглед”.

"Да усетиш, че си готов да бъдеш родител не е събитие, а процес, и той е индивидуален. Обикновено този процес е свързан с постигането на вътрешни лични критерии, съзнавани и несъзнавани, които произтичат от опита на човека като дете на родителите си", казва тя.

Какви ценни съвети даде още, вижте в следващите редове:

- Казват, че човек никога не е 100% готов да стане родител, а в един момент това просто се случва и той се радва на щастливото събитие. Така ли е?
- Всеки възрастен човек е от една страна готов, а от друга никога не е напълно готов да има дете. Това се дължи на сблъсъка между природата и културата ни. Въпреки биологичната зрялост, която идва с израстването, и заложените естествени инстинкти у човека да отгледа свои наследници, социалната готовност в днешно време играе по-голяма роля във взимането на такова решение. Семейните ценности са се променили паралелно с еволюцията на човечеството. Поради това в момента вече не възприемаме семейството просто като икономическа единица, а като пространство, в което хората осъществяват своето личностно развитие. Затова осъзнаваме отговорността си като творци на живот и в същото време си даваме сметка за абсолютното си неведение за това, което ще ни се случи.

Източник: ThinkStock/GUliver

Всъщност да бъдем напълно подготвени е невъзможно, защото не съществуват готови отговори на въпросите за възпитанието. Своите отговори можем да намерим единствено заедно с децата си. Това, за което е добре ние да се погрижим преди да създадем поколение, е нашата емоционална зрялост и независимост. С нея идва и желанието да направим следващата крачка.

- А как да усетим, че сме готови за деца? Когато биологичният ни часовик затиктака? Когато сме открили партньора? Когато сме усетили финансова стабилност... Има ли изобщо точен момент?
- Да усетиш, че си готов да бъдеш родител не е събитие, а процес, и той е индивидуален. Обикновено този процес е свързан с постигането на вътрешни лични критерии, съзнавани и несъзнавани, които произтичат от опита на човека като дете на родителите си. Едни хора се чувстват готови, когато смятат, че могат да дадат на децата си това, което им е липсвало, а други – когато усетят, че могат да повторят онова, което им е харесвало.

От голямо значение за взимането на решение за бебе е и субективното ни усещане за качеството на взаимоотношения във връзката ни. Ако тя отговаря на нашите потребности и имаме доверие, че можем да съвместим партньорски и родителски отношения, това ни дава сигурност, че няма да изгубим своята идентичност след като станем родители.

- Има ли риск от това една двойка дълго време да не мисли за поколение след себе си и в един момент това да натежи и връзката да приключи? Колко голям е този риск?
- Жизненият цикъл на двойката минава през естествени фази, които бележат етапите на задълбочаване на емоционалната близост и взаимната ангажираност. Застояването в някоя от тези фази обикновено означава, че нещо пречи на хората да минат в следващата.

Източник: ThinkStock/GUliver

Ако връзката приключи вследствие на това застояване, вероятно тя няма ресурс да се трансформира и развива. Обратно, ако двамата партньори са в съгласие по отношение на подходящия момент за създаване на семейство и деца, дори и той да излиза извън общоприетите рамки, връзката е в своята субективна хармония и това е, което всъщност има значение.

- За страховете да станеш майка – притеснява ли се съвременната жена от отговорността да бъде майка - дали ще се справи с отглеждането и възпитанието, дали няма да прекъсне за твърде дълго време кариерата си, какво се случва със социалния ѝ живот... И как да се справи с тези опасения?
- По отношение на майчинството често жените са поставени пред избора между това да се съобразят със социалните ролеви изисквания към женския пол, или да се вслушат в собствените си потребности. Като че ли съвременната жена се страхува, че в процеса на балансиране между ролята си на майка, съпруга, жена и професионалист сякаш изгубва себе си като човешко същество. Този вътрешен конфликт може да бъде преодолян, когато посеем у себе си разбирането, че нашето лично благополучие е от ключово значение за всички фронтове, на които се борим.

Източник: ThinkStock/GUliver

Всъщност не пълното отдаване на семейството и работата, жертвите и компромисите ни правят ефективни. По-скоро грижата за себе си, спокойствието, емоционалното захранване, реализирането на творческите енергии и таланти са в основата на добрата връзка както със себе си, така и с всички други хора. За едно дете е здравословно да не бъде центъра на света на своята майка. То има по-голяма нужда тя да се чувства реализирана и удовлетворена, отколкото да бъде непрестанно с него на всяка цена.

- Фигурата на бащата – колко важна е тя във възпитанието на детето и защо жените не бива да обсебват децата си, а да си партнират с половинките в отглеждането на наследниците?
- Майката и бащата участват по равно в изграждането на идентичността на детето. Бащата носи стабилност и сила, а чрез начина, по който се държи с детето си, изгражда неговата увереност, вяра в себе си и себеуважение. Връзката с бащата е не по-малко важна от връзката с майката и нейната функция не бива да бъде подценявана. Съвременното общество вече изоставя представата за мъжа като отговорник за оцеляването на семейството и външен наблюдател на израстването на децата. Все повече осъзнаваме колко е важно бащата да общува качествено с децата си. Даваме си сметка, че те изграждат различна специфична връзка с двамата си родители, на основата на която формират своя характер и личностни  особености.

Източник: ThinkStock/GUliver

Срещат се и семейства обаче, в които бащите не успяват да намерят своето място и полезност в семейството, поради свръхефективността на техните партньорки. Когато жените могат и правят всичко, мъжете се чувстват ограничени и безсилни да се включат адекватно в отглеждането на децата, което може да ги накара да се отдръпнат и да станат по-малко ангажирани в процеса на възпитанието. В такива случаи ролите в родителската система се объркват и всеки член от семейството усеща дисбаланс.

- Щастието да бъдеш родител и как това повлиява на двама души – сближава ли ги емоционално?
Появата на дете може да сближи, но може и да раздалечи една двойка. Общуването е вече на две нива – като партньори и като родители. Когато партньорите са емоционално близки и имат продуктивна връзка като двойка, създаването на дете може да задълбочи още повече доверието и взаимността. По този начин родителството се преживява като привилегия, а не като тежест и повод за раздалечаване. Има и случаи обаче, при които ставайки родители, хората забравят, че са на първо място партньори. Комуникацията се върти само около детето, усещането за приятелство и топлина намалява, конфликтите започват да се изострят... И неусетно достигаме до болезнени заключения от типа „Прекрасна майка е, но е трудна съпруга”.

Източник: ThinkStock/GUliver

Както децата, така и взаимоотношенията в двойката изискват грижи. Когато си даваме необходимото внимание един на друг, децата се научават и те да ценят и уважават нашите граници и желания, и интегрират позитивни модели на поведение, които ще прилагат в своите интимни отношения, когато пораснат.

Коя е Милена Каменова, както и с кои области в психологията се занимава, вижте в нейната видеовизитка:

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 8 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 26 минути

И да, може да завива на място като танк

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 8 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 9 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 10 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 12 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 13 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 13 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП