К олко топло трябва да е червеното вино, за да се насладим напълно на вкуса му и колко студено трябва да е бялото? Вече има отговор на тези въпроси.
Изследване на австралийски производител на вино установило, че осем от десет австралийци пият червено вино при стайна температура, която често е твърде висока, за да усетите най-добрия вкус на виното, пише "Гардиън".
Температурите в австралийските (бел. ред. и не само) особено през лятото варират между 22 и 24 градуса по Целзий, което е твърде топло, за да оцените подобаващо сира, пино ноар или каберне совиньон.
Производителят се позовава на редица експерти, които са категорични, че
високата температура на червеното вино ограбва от финеса и вкуса му.
Мичъл Тейлър казва, че температурата е от изключително важно значение, за да се гарантира, че ще вземете най-доброто от виното.
"Топлият австралийски климат не е много добър за съхранение и пиене на вино. Това е въпрос, който повечето любители на виното не знаят, че оказва огромно въздействие върху насладата им", казва той.
И ако новината за червеното вино не е достатъчно лоша, проблем има и с температурата на бялото вино, което повечето хора консумират прекалено студено.
Пиенето на бели вина направо от хладилника може да прикрие вкусовете и ароматите и да направи киселината по-силно изразена.
Скъпите хладилници за вино, които поддържат оптимална температура, могат да решат проблема.
Тейлът обаче дава и алтернативен вариант. Просто сложете червеното вино в хладилника 30 минути преди да го поднесете, а бялото извадете от хладилника 30 минути преди консумация.
Разберете кои са най-скъпите вина в света във видеото:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!