Изследователи от Кеймбриджския университет установиха, че обемът на чашите влияе върху консумацията на алкохол.
Колкото чаша е по-голяма, толкова е по-голям рискът от напиване.
Този извод беше направен след експеримент, извършван в заведение в продължение на 16 седмици с участието на 300 души.
Барманите сервирали на клиентите по 175 гр вино в чаши с различен обем - 250, 300 и 370 гр.
Един ден те сипвали в по-малките чаши, а през следващите дни - в по-големите.
В дните, когато са се използвали големите чаши, консумацията на вино била 9% повече в сравнение с дните, когато напитката се поднасяла в по-малки чаши.
Според авторката на изследването Тереза Марто големите чаши създават впечатлението, че не са пълни докрай и количеството изпита напитка е умерено.
Това кара хората да си доливат, съответно и да се напиват.
По същество същия модел работи и при храненето.
Големите чинии тласкат хората към преяждане, докато запълнеността на малките чинии засилва усещането за ситост.
Във всеки един момент 0,7% от хората по света са пияни. Разберете още интересни факти за алкохола.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!