ПроКредит финансира новаторски МСП по програма InnovFin
Източник: netinfo
0

Г рупата ПроКредит и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха допълнително споразумение, което има за цел увеличаване кредитирането за новаторски малки и средни предприятия (МСП) и малки дружества със средна капитализация в Гърция. Това се случва с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Плана за инвестиции за Европа. Банките ПроКредит, които са водещи във финансирането на МСП от Източна Европа, ползват подкрепата на гаранции от ЕИФ по линия на инициативата InnovFin с финансовата подкрепа на Европейската комисия в рамките на програма „Хоризонт 2020“ - Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Споразумението, съгласно което групата ще осигури 20 млн. евро във вид на заеми за новаторски дружества в Гърция, бе подписано на събитие събрало над 500 представители на малкия и средния бизнес в Солун, където от ноември миналата година работи клон на ПроКредит Банк България. За банката споразумението бе подписано от Рени Пейчева, Изпълнителен директор, която предоставя повече информация за програмата.

Какви възможности предоставя подписаното споразумение с ЕИФ?

Това споразумение е допълнение към подписания в края на януари тази година договор с Европейския Инвестиционен Фонд, съгласно който групата ПроКредит ще осигури финансиране на иновативни фирми на обща стойност 270 млн. евро чрез своите ПроКредит банки в България, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, а сега и Гърция. Като водеща банка на МСП в региона ние се стремим да подпомогнем реализирането на иновативните идеи и инвестиции на нашите клиенти, като им предлагаме финансиране при значително по-облекчени условия за обезпечение и изгодни лихви. В момент, в който европейските икономики продължават да се борят с несигурни икономически перспективи, МСП и предприемачите се явяват важен източник за икономически растеж. Подходящият достъп до финансиране е предпоставка от решаващо значение, за да имат възможност на тези предприятия да инвестират, да растат и да създават работни места. Това споразумение е резултат и от успешното сътрудничество между ПроКредит и ЕИФ в ключови инициативи на ЕС, като например програма „JEREMIE” (Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия) – инструмент за гарантиране и споделяне на риска в Румъния и България. По тази инициатива ПроКредит Банк България финансира 3084 проекта като предостави финансиране в размер над 190 млн. евро.

Как функционира механизмът на програмата за гаранции за МСП InnovFin?

Целта на програмата за гаранции за МСП InnovFin е да насърчи банки или други финансови институции да отпускат кредити на МСП и на малки дружества със средна пазарна капитализация (с до 499 служители), които се нуждаят от инвестиции и/или оборотен капитал за финансиране на научни изследвания, развойна дейност и иновации с финансовата подкрепа на ЕС. Често липсата на обезпечение е сериозен проблем за иновативните предприятия. По тази програма банката предлага финансиране при значително занижени изисквания за обезпечение с близо 50%. Така могат да се генерират нови инвестиции, които в противен случай не биха били финансирани или ще се финансират при по-високи лихви и изискване за повече обезпечение.

Какви проекти на малките и средни фирми в България и Гърция се финансират по тази програма?

За финансиране могат да кандидатстват например проекти по внедряване на нови или подобряване на съществуващи продукти, нововъведения или подобряване в производствените процеси, реорганизации в работните процеси и др. Конкретни примери могат да бъдат инсталиране на GPS системи за проследяване на транспортни средства; внедряване на нови машини, използвани в производството; пускане на нова реклама в медиите; вкарване на нов символ на търговска марка; придобиване на нови производствени помещения или офиси; обучение на персонала.

Голяма част от инвестициите, които са нови за предприятието и допринасят за неговото модернизиране, представляват по принцип иновативни инвестиции. Иновативните инвестиции на предприятията, допустими за финансиране по програмата, могат да бъдат внедряване на нови или значими подобрения на настоящи продукти, стоки или услуги; нововъведения в производствените процеси; реорганизации в работните процеси, както и нови маркетингови методи и концепции.

Кредитите са за суми над 30 000 евро и могат да се отпускат в лева и евро.

На какви критерии трябва да отговарят компаниите, които могат да получат финансиране по линия на InnovFin?

Вярваме, че инвестициите в съвременните технологии, новаторското мислене и насочеността към околната среда са ключови фактори за бъдещото развитие на стабилни и конкурентоспособни МСП в международен план. Фирмите, които могат да получат кредит по програмата, са малки и средни предприятия с фокус върху изследователска и развойна дейност. Това могат да бъдат фирми, работещи както в иновативни, така и в традиционни сектори.

От началото на февруари стартирахте предоставянето на кредити по програмата InnovFin в България. Какво представлява иновация за дадена компания, която вече е получила съответното финансиране?

Един от клиентите ни например е фирма с дейност металообработване. Тя произвежда металообработващи инструменти и екипировка за тази индустрия, а допълнително предоставя и услуги в сферата. Финансирахме клиента по програма InnovFin, като целта беше закупуване на дълбоко пробивна машина, която фирмата не притежаваше и се налагаше да ползва външна услуга. Тази машина в конкретния случай доведе до увеличаване на производствения капацитет на фирмата, както и до подобряване на качеството на произвежданите изделия. За първите три месеца от стартиране на програмата сме финансирали 18 проекта за общо над 2 млн. евро.

Финансирането по тази програма се осъществява чрез Механизма за гарантиране InnovFin за малки и средни предприятия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Финансови инструменти Horizont 2020 и Европейския фонд за Стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да улесни финансовата подкрепа и осъществяването на производствени инвестиции в Европейския съюз и да осигури по-голям достъп до финансиране.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Всяко действие срещу Иран&nbsp;ще бъде посрещнато с&nbsp;болезнен отговор&quot;&nbsp;</p>

Ебрахим Раиси: Всяко действие срещу Иран ще бъде посрещнато с тежък и болезнен отговор

Свят Преди 2 минути

Иран нанесе удари по Израел вечерта на 13 април в отговор на атаката срещу иранското консулство в Дамаск, извършена 12 дни по-рано

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

Йотова за служебната власт: Този кабинет има огромен недостатък

България Преди 24 минути

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

Прокуратурата със становище за промените в Конституцията

България Преди 1 час

Измененията в Конституцията не само засягат основни правни принципи, но и правната сигурност и стабилност, изтъква прокуратурата в становището си до КС

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 1 час

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 2 часа

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 3 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 3 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"