Изходът на Гърция
Източник: ЕПА/БГНЕС
29

В медиите в момента няма друга по-често споменавана дума от "Грексит" - комбинация от английските думи за "Гърция" и "изход" (в случая - от еврозоната).

Дали ще се стигне действително дотам обаче, зависи от гърците - защото държава, изпаднала във фалит, не излиза автоматично от еврозоната. Страната трябва доброволно да се откаже от еврото, например чрез специален договор. А последиците и за самата Гърция, и за Германия и за Европа са наистина непредвидими.

Напред към банките

Надвисналата опасност от фалит кара гърците ежедневно да теглят милиони евро, които складират у дома или прехвърлят по сметки в чужбина. През април вложенията на частните компании и домакинствата са достигнали най-ниското си ниво от септември 2004 година. И въпреки това по сметки в гръцките банки все още има над 130 милиарда евро. Затова ако Гърция обяви банкрут, хората могат да щурмуват банките в опит да спасят каквото е останало в сметките им. В резултат парите в брой бързо ще свършат, банките ще фалират и целият гръцки паричен кръговрат ще рухне. За да бъде предотвратен този сценарий, най-вероятно е банките в страната да останат затворени след обявяването на фалита. А след повторното им отваряне, гръцкото правителство може да ограничи силно паричните потоци и плащанията по електронен път, за да запази нещата под контрол.

Хипотези за новата валута

Отказът от еврото и експресното въвеждане на нова валута представлява най-радикалният от всички варианти за "Грексит". Гръцката национална банка ще започне отново да печата драхми вместо евро. Експертите обаче очакват по-мек вариант - плавен преход към паралелна валута. Председателят на Центъра за европейски икономически изследвания Клеменс Фюст прави следната прогноза: "Щом гърците свършат парите, правителството ще започне да изплаща част от заплатите в публичния сектор и пенсиите с дългови облигации. И в един момент тези облигации ще се превърнат в законно платежно средство".

Независимо с какво ще се разплащат гърците - с драхми или с облигации, новата им валута ще бъде значително по-слаба от еврото. Експертите очакват обезценяването да е между 30 и 50 процента. Почивките в Гърция ще поевтинеят, което ще бъде добре за така важния за страната туризъм. А евтините гръцки стоки могат да стимулират износа. Медалът обаче има и обратна страна - вносните стоки и услуги ще поскъпнат значително, а частните кредити в евро, например за покупка на недвижим имот или кола, ще станат трудни за обслужване. Космически измерения ще достигнат и задълженията на Гърция към чуждите кредитори.

Тежки времена

Държавният банкрут ще означава и край на кредитирането, а страната вече няма да е в състояние да финансира текущите си разходи. Най-потърпевши ще бъдат обикновените хора, тъй като правителството ще бъде принудено да намали значително разходите в много области, включително здравеопазването, транспорта, образованието, инфраструктурата, за да може да осигури средствата за заплати.

Загубите на Германия

От отпуснатите на Гърция общо 321 милиарда евро, около 80 милиарда се падат на Германия. Само малка част от тях са дължими към частния сектор - 4,6 милиарда към частни банки и други 3,6 милиарда евро към фирми и частни лица /по данни от септември 2014/. През март т.г. мюнхенският институт Ifo изчисли германската загуба при евентуално излизане на Гърция от еврозоната на 87 милиарда евро. Но ако се стигне до фалит, част от сумата може и да бъде спасена, защото кредиторите ще се опитат да разсрочат плащането на задълженията.

Ако обаче се има предвид икономическата мощ на страната, Германия няма да е сред най-големите губещи. Агенция "Блумбърг" е изчислила кредитната тежест за отделните донори на Гърция като процент от техния брутен вътрешен продукти (БВП) и излиза, че най-много ще загубят Словения, Малта, Испания, Италия и Естония - между 2,8 и 3 процента. В тази класация Германия и Франция заемат чак седмо и осмо място. Експертите на Блумбърг изчисляват загубите за Германия на 2,37 процента от БВП.

Възможният борсов срив

Сведенията за хода на преговорите с Гърция в момента са нещо като лакмус за европейските борси - положителните новини карат курсовете да растат, а лошите ги дърпат надолу. Излизането на една страна от еврозоната ще бъде нещо ново за борсите. Въпросът е колко голяма паника ще бъде предизвикана на пазарите и колко бързо след това ще се успокои напрежението - процеси, зависими в особено голяма степен от политическия кризисен мениджмънт .

Въпреки това нервите на търговците отсега са опънати докрай. За германския индекс Dax колебанията в курса до 2 процента на ден съвсем не са изключение, а при гръцкия борсов индекс курсовете нерядко са се сривали с до 8 на сто само за ден.

Ще потъне ли и Европа?

Вече повече от пет години европейските лидери се опитват да спасят Гърция и ако тя напусне еврозоната, това ще бъде сериозно политическо поражение за тях. И ще нанесе тежък удар на единството, с което Европа така силно се гордее.

Решаващо за Европа ще бъде развитието на другите страни в криза като Португалия, Испания и Италия. В момента икономическите им показатели изглеждат добре, а инвеститорите продължават да изкупуват държавните им облигации. Което означава, че тези страни получават пари и не се нуждаят от помощ от Европейския съюз. Ако обаче Гърция фалира и напусне еврозоната, това може да генерира несигурност у инвеститорите и да ги накара да прекъснат финансирането на проблемните държави. Така кризата може да започне отначало. Именно за да не допуснат подобно нещо, европейските политици ще работят до последната възможна секунда за предотвратяване на сценария, наречен "Грексит".

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 22 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 1 час

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог