Х имическо съединение, открито в пикантното къри, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво, показва ново изследване.
Става дума за съединението капсаицин, което се съдържа в лютите чушки. Учените провели експеримент с лабораторни мишки, генетично предразположени към развитие на тумори в стомашно-чревния тракт. Учени установили, че лечението с капсаицин удължава живот на гризачите с 30%.
Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан тип рак в Обединеното кралство. Всяка година лекарите диагностицират средно по 41 000 случая.
Проучването, публикувано в списанието "Clinical Investigation", препоръчва на пациентите с риск от развитие на рак на дебелото черво да включат това съединение в хранителния си режим, за да потиснат растежа на тумора. /БГНЕС
/
Пикантното намалява риска от рак на дебелото черво
Химическо съединение, открито в пикантното къри, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво, показва ново изследване.
2 август 2014, 09:56
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!