Х раненето според цветовете на дъгата - или консумирането на плодове и зеленчуци от различни цветове - подобрява вашето здраве, а според американското министерство на земеделието, намалява шансовете за рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, характерни за съвремието, в което живеем.
Така оказва се, седемте цвята на дъгата, освен красиви са и здравословни, когато касаят храни. Любопитна информация за силата на цветовете и храните, разказват от най-голямата международна платформа за поръчка на храна Foodpanda.
Червеният цвят означава, храни богати на ликопен и антиоксиданти. Червените плодове и зеленчуци се явяват най-големите врагове на раковите клетки. Такива храни са: ягоди, домати, ябълки, череши, червено грозде, малини, дини, червени чушки, червено цвекло и други.
Оранжевият цвят означава, храни богати на бета-каротин и витамин А, който е от изключително значение за доброто зрение. Такива храни са: моркови, оранжеви чушки, тиква, сладки картофи и други.
Жълтият цвят означава, храни богати на каротеноиди и лутеин, полезни за очите и за предотвратяване на рак. Такива храни са: пъпеши, царевица, лятна тиква, жълти зърна, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.
Зеленият цвят означава, храни богати на лутеин, зеаксантин и антиоксиданти. Консумирането им е полезно за очите, костите и зъбите, с противоракови свойства. Такива храни са: тъмнозелените зеленчуци, целина, медена роса и киви.
Синият и лилавият цвят означават, храни богати на флавоноиди, наречени антоцианини и фенолови съединения, полезни за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите заболявания. Такива храни са: боровинки, червено зеле, грозде, патладжан и стафиди.
Белият цвят означава, храни богати на алицин и селен. Те са полезни за сърцето и се използват като превенция срещу рака.Такива храни са: банани, кафяви круши, карфиол, чесън, гъби и други.
Специалистите съветват, хранете се според цветовете на дъгата и подсилете вашата имунна система. /БГНЕС
/
Хранете се според цветовете на дъгата
Храненето според цветовете на дъгата - или консумирането на плодове и зеленчуци от различни цветове - подобрява вашето здраве, а според американското министерство на земеделието, намалява шансовете за рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и други заболявания, характерни за съвремието, в което живеем.
7 ноември 2014, 10:05
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!