Е жедневните, дългосрочни дози аспирин може да намалят драстично риска от рак на храносмилателния тракт, показва ново изследване на британски учени.
Аспиринът намалява значително риска от развитие на рак на червата, стомаха и хранопровода. Авторите на проучването установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години може да намали опасността от развитие на рак на червата с около 35%, а смъртните случаи с 40%. Случаите на рак на хранопровода и стомаха могат да намалеят с 30%, а смъртните случаи с между 30 и 50%.
За да има този ефект, трябва да приемате аспирин ежедневно с доза 75-100 мг в продължение на най-малко пет години. Учените не открили положителни ефекти от приема на лекарството за по-малко от пет години.
Аспиринът отдавна даде тласък в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания и също е известен и с антираковите си ефекти. Последното проучване дава първите доказателства, че аспиринът може да служи като щит срещу тези видове рак.
Изследването е публикувано в европейския журнал "Annals of Oncology". Негови автори са учените от университета "Куин Мери" в Лондон. /АФП
/
Аспиринът е щит срещу рак на храносмилателния тракт
Ежедневните, дългосрочни дози аспирин може да намалят драстично риска от рак на храносмилателния тракт, показва ново изследване на британски учени.
6 август 2014, 11:10
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!