П ериодът от годината, в който отбелязваме най-много празници вече настъпи и е време да запретнем ръкави и да забъркаме нещо сладко и празнично.
Необходими продукти за лимоново руло с бял шоколад :
за блата:
3 яйца
80 гр. пудра захар
25 гр. царевично нишесте
25 гр. брашно
кората от 1 лимон
за лимоновия крем:
3 лимона
4 яйца
1 жълтък
250 гр. краве масло
230 гр. захар
за муса:
300 мл. животинска сметана
200 гр. бял шоколад
½ ч. л. желатин
за гарниране:
50 гр. бял шоколад
пудра захар
Начин на приготвяне:
Яйцата за блата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват на крем, заедно с половината захар и настърганата лимонова кора.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Внимателно се добавят към жълтъците и се разбърква.
През цедка се прибавят брашното и нишестето и отново се разбърква. Сместа се сипва в тава, застлана с пергаментова хартия и се заравнява.
Пече се 10–15 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. Блатът се изважда от фурната и се навива на руло, докато е още топъл.
Сокът от лимоните се сипва в купа и се загрява на водна баня. Добавят се захарта и маслото. Когато маслото се разтопи и захарта се разтвори, се прибавят яйцата и жълтъкът. Готви се, докато се сгъсти, и се охлажда много добре.
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сметаната се разбива и се прибавя малко по малко към шоколадовата смес.
Желатинът се накисва в малко вода и се разтопява на водна баня. Прибавя се към шоколадовата смес. Разбърква се и се охлажда.
Блатът се маже с лимоновия крем, отгоре се разпределя мусът. Завива се руло. Украсява се с разтопен бял шоколад. Охлажда се поне за 4 часа.
Поръсва се с пудра захар, нарязва се и се сервира.
Вижте още сладки предложения:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!