"Стратфор": Защо Бокова е най-добра за ООН
Източник: ЕПА/БГНЕС
99

Ирина Бокова изглежда е в добра позиция да повтори представянето си преди да оглави ЮНЕСКО и в надпреварата за генерален секретар на ООН. Тя има енергията, опитът и необходимите контакти сред „електората на ООН“.

Това се казва в анализ, публикуван в американския аналитично-разузнавателен център „Стратфор“ (Stratfor). Негов автор е Дик Рош - бивш министър на Ирландия по европейските въпроси и екоминистър. Рош бе два мандата вицепрезидент на Алианса на демократите за Европа (ALDE).

Тази година ООН ще има деветия поред генерален секретар.

Исторически погледнато, генералният секретар се избира на базата на неофициалната системата за "регионална ротация". В рамките на тази ротация трима генерални секретари бяха от държави на "западноевропейския група“ (Трюгве Ли, Даг Хамаршелд и Курт Валдхайм), двама от "африканска група" (Бутрос Бутрос-Гали и Кофи Анан), двама от Азия (У Тан и Бан Ки Мун) и един от Латинска Америка и Карибския басейн (Хавиер Перес де Куеляр).

Досега не е бил избиран

генерален секретар от Източна Европа и още по-учудващото е, че жена

никога не е заемала този пост.

През юли 1997 г. Общото събрание прие Резолюция 51/241, която цели "укрепване на системата на Обединените нации". Резолюцията предвижда процесът на избор на генералния секретар "да бъде по-прозрачен." Тя потвърди, системата на "регионална ротация", но и добави, че "трябва да се обърне внимание на равенството между половете".

Назначаването на наследника на Бан Ки Мун ще бъде тест дали

ангажиментът за равенство на половете е нещо повече от думи.

Ирина Бокова получи орден от президента
Ирина Бокова получи орден от президента Източник: БГНЕС

Ясно открояващ се кандидат на този етап в надпреварата за най-високия пост в ООН е Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО. Българката Бокова изпълнява изискването за "регионална ротация", но по-важното е, че тя е жена със солидна биография. Нейният житейски опит минава по моста между Изтока и Запада. Тя е получила образование в Московския държавен институт за международни отношения, а по-късно в Университета на Мериленд и в Харвард.

През 2009 година Бокова бе избрана за генерален директор на най-голямата агенция ЮНЕСКО на ООН, с което стана

първата жена и първият източноевропейски представител,

оглавил най-голямата агенция на ООН. През 2013 година тя бе преизбрана. Това показа поразителен капацитет да си осигури подкрепа сред 190-членната агенция на ООН.

Бокова изглежда е в добра позиция да повтори това представяне и в надпреварата за генерален секретар на ООН. Тя има енергията, опитът и необходимите контакти сред „електората на ООН“.

Най-важното е, че тя е в най-добра позиция да преодолее най-голямото препятствие, пред които се изправят кандидатите за поста генерален секретар на ООН – да разчитат на подкрепата на всички членове от Съвета за сигурност на ООН. Съгласно процедурите всички 5-те постоянен страни членки на Съвета за сигурност имат право на вето за кандидата. (Тези 5 страни са САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция - ред). Г-жа Бокова е добре подготвена да се справи с това препятствие. През годините тя е установила добри отношения с всички основни сили, успя да избегне "подводните камъни" и демонстрира похвален капацитет за навигация в понякога бурните води.

Една област, в която Бокова доказа способността

да се движи из сложните минни полета на политика, бе разрешаването на многото наболели въпроси, възникващи от богатото наследство на Близкия изток. Справянето й с противоречията, които изникнаха около въпроса за класификацията на Стената на плача в Йерусалим, е класически пример. Бокова прояви особено ловки дипломатически умения, за да предотврати въвличането на ЮНЕСКО в политическа полемика. Нейният подход по въпроса бе признат от председателя на Кнесета Юли Еделщайн.

Нейната роля при разрешаването на споровете за определяне на мястото на Историческата изложба на еврейския народ и Светите земи, които се проведоха в централата на ООН, й спечелиха широка похвала.

Най-силната конкуренция на Бокова дойде от друга потенциална българска кандидатка - Кристалина Георгиева, зам.-председател на Еврокомисията по бюджета. Това е странно, като знаем силата на Бокова и предимствата, които нейното назначаване биха донесли на

България – една страна, която невинаги получава похвали.

Предлагането на две кандидатури от една малка страна за най-високия пост в ООН не бе трудно да се предвиди, че е опит да се подхване медийна компания срещу Бокова, която е водещата кандидатка. Натискът целеше да бъде убеден премиерът Бойко Борисов да оттегли номинацията на Бокова. Имаше и няколко мръсни пресконференции. Някои коментатори предполагаха, че Бокова или ще бъде заменена, или ще се оттегли поради натиска. Нищо от това не се случи!

Кампанията срещу нея не само че не й навреди, но и работеше за нея. Тя реагира с голямо достойнство и демонстрира, че в иначе кроткия й характер има необходимата „стомана“ да издържи на натиска. А това е важна личността черта за най-високия пост в ООН.

В момента има още шест кандидатури. Две от тях са на жени

– на Весна Пушич от Хърватия и Наталия Герман от Молдова. Четири са на мъже – на Сърджан Керим, който е бивш външен министър на Македония, на бившия словенски президент Данил Турк, на действащия черногорски външен министър Игор Лукшич и на Антонио Гутереш, бивш премиер на Португалия. Макар че тези кандидати носят със себе си значителен набор от лични качества и политически опит, нито един от тях не стои по-добре от Бокова.

Има един друг фактор, който накланя везните в полза на Бокова – това е нейната страна.

Докато България невинаги получаваше "най-доброто отношение,"

българският народ има традиция на етническа толерантност, която е оцеляла в най-трудните исторически изпитания. По време на мрачните дни на Втората световна война българският народ, воден от своя монарх и църква, предотвратени депортирането на българските евреи. По време на юговойните България бе дом на много етноси е един от стълбовете на стабилността в региона. И в сегашната бежанска криза българският народ, макар и засегнат от нея, показва симпатия към хората, прогонени от войната и терора, а българското правителство силно подкрепя едно общоевропейското решение. В един разединен свят, където е във възход трагично ниво на нетърпимост, българските корени са предимство в надпреварата за ООН.

Има един момент, който би могъл да бъде недостатък за Бокова: самоналоженото й ограничение, колкото и странно да е това. Понеже мандатът й изтича в края на 2016 година, Бокова е решила според сведенията да не предприема предизборна кампания за поста генерален секретар. Мотивацията й е безупречна - тя иска да не се компрометира по никакъв начин с настоящата си длъжност. Но другите кандидат ще водят открито кампанията си. Така че стратегията на "не-кампания“, колкото и да е похвална, може би трябва да се преразгледа.

В Ирландия има един израз: „Тихото кюре никога не става енорийски свещеник“. Той е валиден и отвъд страната. Приложим е и за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН.

Още за Бокова и пътя към номинацията й за ООН: 

Буруджиева: Кандидатурата й бе предизвестена

Кои са конкурентите на Бокова за генсек на ООН

МВнР номинира Бокова за ООН

Кристалина Георгиева: Оставам в ЕК

Коментари 99
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

99 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

<p>Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания (СНИМКИ)</p>

Арестуваха мъжа, подал сигнал за бомба на летище в Дания

Свят Преди 2 часа

Летището в Билунд е второто по големина в Дания

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 3 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 3 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 3 часа

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 4 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 4 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 4 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 5 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 5 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 6 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване