"Класа": Надежда Нейнски иска оставка на Мартин Димитров
"Класа": Надежда Нейнски иска оставка на Мартин Димитров   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6
Не ежда Нейнски призова Мартин Димитров да се оттегли, съобщава "Класа". За оттегляне на цялото ръководство на СДС се обяви вчера евродепутатът от "Синята коалиция" Надежда Нейнски.

Тя бе категорична, че вместо партийното ръководство да иска вот на доверие, по-добре да се оттегли. "Важното е Националният съвет да даде мандат на служебно ръководство да подготви национална конференция", каза Нейнски. Тя подчерта, че според нея трябва да си отиде не само Мартин Димитров, а цялото партийно ръководство.

За "Новинар" Слави Бинев, евродепутат от партия "Атака", но не е неин член, заявява: "Всички сме виновни за убийствената прегръдка на Сидеров с Бойко Борисов. Семейният елемент в скандала с "Атака" е част от нейния лош път. Резултатите от изборите са изключително лоши. В ЕС България е най-бедната държава и нейният имидж е най-лошият. Ние сме най-зле стоящата страна в европейските институции. Затова подкрепата за Борисов бе грешка. В момента Сидеров ни води в неправилната посока".

"Сивият бизнес крие 500 млн. лв. осигуровки за година", е водещото заглавие на "24 часа". 500-600 хил. души плащат по-малко, отколкото трябва. Това изчисление направи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Анализът е заради дебата за дефицита в НОИ и исканията за увеличаване на приходите като част от решаване на проблема. Има две големи групи осигурени, които не плащат пълния размер на осигуровките, върху това, което получават.

Едната включва около 10 % от работещите, т.е. 300 хил. души, които се осигуряват върху минималния осигурителен праг за съответната професия, но общата сума на възнагражденията им е по-голяма. С други думи получават "пари в плик". Втората група - около 8%, или 250-260 хил. души, се осигуряват върху сумата, вписана в договора им, над минималния осигурителен праг, но общата сума на възнагражденията им е по-голяма.

Само половин година след като бе приет Закона за възобновяемите енергийни източници, управляващите подготвят нови промени, съобщава "Капитал Daily". Представители на бизнеса прогнозират, че това ще създаде несигурност и ще спре инвестициите в този сектор.

С голяма снимка на първа страница в центъра, на която са шведският министър-председател Фредрик Рейнфелд, който беше на посещение у нас вчера, и премиерът на България Борисов, "Класа" пише: "Швеция ни дава за пример в Европа".

България става все по-привлекателна туристическа дестинация и през 2011 г. е била посетена от 40 хил. шведи, а много шведски компании инвестират тук, казва Рейнфелд.

В. "Атака" твърди: "Плевнелиев и заместникът му спретнали свой обръч от фирми". Георги Прегьов, заместник на новоизбрания президент Росен Плевнелиев в регионалното ведомство, е в основата на група фирми, извършвали строителния надзор в знакови обекти в страната през последните години. Уволненият преди два месеца зам.-регионален министър е бил бизнес партньор в компании, свързани с един от най-големите политически скандали като този за "Цанков камък" и неговия консултант - Ахмед Доган, получил 1,5 млн. лв. за съвети в този непознат за него сектор. Чрез други фирми Прегьов е осъществявал надзор на "Бизнес парк София", с чието изпълнение Плевнелиев много се гордее. А също така на МОЛ "Сердика", който също се презентира като дело на бъдещия президент.

Изданието отразява подкрепата на варненци за мораториум върху шистовия газ. Гражданите на морската ни столица готвят протести всеки уикенд срещу проучванията и добива на шистов газ.

"Дума" цитира министър Трайчо Трайков, според когото от провеждане на национален референдум за шистовия газ има смисъл, ако започне национален дебат за политиката по използването на подземните богатства. Проучването на подземни богатства в България не изисквало референдум нито законово, нито процедурно. Той изтъкна, че в момента в страната се реализират хиляди проекти, за които никога не е правено допитване, тъй като законът уреждал нещата.

В интервю за "Телеграф" доц. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит", споделя, че тази година има 70 починали пациенти в резултата на лекарски грешки. "Най-много оплаквания има срещу хирургията, акушерството и гинекологията", уточни доц. Петрова.

"Сега" съобщава, че нови критерии влизат в рейтинга на висшите училища. Такъв е този за регионалната значимост. Целта е да се прецени тежестта на съответното висше учебно заведение за региона - дали студентите планират да останат да работят в града, в който е то, или ще търсят реализация на друго място, например в родното си място или пък в чужбина.

Така някои местни университети могат да получат бонус за разлика от други, които са в София или в големите градове. Въвеждат още два нови показателя - приложение на висшето образование и принос към осигурителната система.

Акцент от вътрешните страници на вестника е констатацията, че намирането на работа у нас става все по-невъзможно. Драматично са се увеличили хората, които повече от година стоят без препитание.

"Монитор" пише: "19 хил. напускат клас заради сватба и беднотия". Това сочат данните на НСИ. Според отчетите на просветното министерство през последната учебна година около 6 хил. деца са отпаднали от училище. Около 4000 ученици на година стягат куфарите и потеглят с родителите си зад граница.

Щом навършат 13-14 г., на много българчета им се налага сами да се грижат за препитанието си. Те се занимават с ниско квалифициран труд, работят като фермери и пастири в крайните райони на страната. Осмокласниците са най-масово отпадащите ученици у нас. "За много ученици пребиваването в училище е чисто ,"на хартия". Te се водят "обхванати" от училищната система, но на практика не само, че не учат нищо, ами дори и не се появяват в клас", коментира Траян Траянов, анализатор от фондация "Заедно в час".

Директорите пък често опрощавали отсъствията на нередовните ученици, за да закрепят делегираните бюджети, с които разполагат. 41% от учениците са под необходимия праг на грамотност.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 11 минути

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 29 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 50 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 1 час

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 1 час

Товарните автомобили не мърдат часове наред

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 2 часа

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%