Икономисти за приоритетите на служебния кабинет
Източник: БГНЕС
13

Служебното правителство трябва да подготви изборите, да запази стабилността и да направи преглед на свършеното досега, като посочи проблемите, които остават за решаване от следващите управляващи.

Това откроиха като основни задачи пред служебните министри трима икономисти, които БТА потърси за коментар.

Теглене на заем няма да реши проблемите на страната, а дори може да ги задълбочи, категорични са те.

Ако правителството започне много неща наведнъж, едва ли нещо ще завърши, коментира пред БТА Георги Ангелов, икономист от институт "Отворено общество"

То може да постигне ограничен кръг неща, защото има много ограничено време. Най-важното е да осигури събирането на приходите в хазната и изплащането на пенсии и заплати, както и да се ускори усвояването на еврофондовете, подчерта Ангелов.

Той посочи, че имаме още 4 млрд. евро по фондовете на ЕС от сегашния програмен период, които не са усвоени, а времето за това изтича до края на годината. Ако тези средства се влеят в икономиката и в мерки на пазара на труда, изобщо няма нужда да се мисли за заем, категоричен е Ангелов.

В България има големи проблеми на пазара на труда, натрупвани в продължение на няколко години икономическа криза и сега те не могат да бъдат решени за два месеца, но трябва да бъдат анализирани, да се посочи защо се стигна до загуба на 500 хиляди работни места, коментира Ангелов.

Той отбеляза, че България е единствен случай, в който страна със стабилен фиск има проблеми на пазара на труда. Обикновено проблеми с безработица и ниски доходи имат държави, които са в нестабилна финансова позиция, добави той.

При нас обаче проблемите на пазара на труда са на микрониво - несъответствия между това, което се предлага като работа и квалификацията на безработните в страната.

Има новооткрити работни места, които са за висококвалифициран персонал, но на трудовата борса масово са хора с ниско образование, посочи Ангелов.

Това по думите му се превръща и в политически проблем - говори се, че страната ни иска да привлича високотехнологични производства, но трябва да се помисли и за обучение на кадри в тези сектори и за преквалификация и обучение на хората без работа, или пък да се привличат инвеститори, които предлагат работа и за нискоквалифициран персонал, каза Ангелов.

Голям проблем, особено за работодателите извън София, са нивата на минималните осигурителни прагове, посочи Георги Ангелов.

В столицата заплатите са високи и тези прагове все пак са поносими, но в много райони на страната с ниски заплати минималните осигурителни прагове представляват голям процент от разходите за труд и възпрепятстват наемането на работа на повече хора, отбеляза икономистът.

Ангелов открои това както причина за загубата на 100 хил. работни места през 2010 г., когато шоково са били увеличени минималните осигурителни прагове на самоосигуряващите се лица.

Добре е служебното правителство да направи пълен преглед в социалната сфера, както и в сферата на енергетиката и публичните разходи, да посочи проблемите и така да даде и теми за смислен дебат по време на предизборната кампания, смята икономистът.

Служебното правителство няма право да тегли заем, който не е одобрен от парламента, а парламент вече няма, така че министрите от кабинета могат да работят в рамките само на приетия вече бюджет, коментира Ангелов.

Той посочи, че в бюджета е записано, че може да се тегли допълнително финансиране до 2 млрд. лв., но 1 млрд. лв. е за покриване на дефицита, а част от останалия 1 млрд. лв. вече бе използвана за плащане на земеделските субсидии, като бяха пласирани ДЦК. Планираният дефицит за тази година е 1,3 - 1,5 процента от БВП, което не е никак малко при максимално допустим по закон 2% дефицит, каза Ангелов.

През последните четири години, като изключим последната, страната ни също имаше значителни бюджетни дефицити и това не помогна на икономиката. Тегленето на заем не е нещо, което може да ни извади от кризата, отбеляза икономистът и добави, че с кризата най-добре се справят страни с малки, добре контролирани дефицити.

Няма лесно решение за заем, много по-добре е да вземем тези пари, които ни се полагат от еврофондовете - те не са заем и не трябва да се връщат, добави Ангелов.

Тези около 4 млрд. евро, които все още ни остават до края на 2013 г., не са пари само за магистрали, а повече от 1 млрд. евро са от Европейския социален фонд и могат да се използват за мерки на пазара на труда, каза Ангелов. Трябва да има пълна мобилизация в усвояването на тези средства, иначе дори може да се наложи да връщаме пари, добави той.

Красен Станчев, икономист, председател на УС на Института за пазарна икономика, коментира пред БТА, че най-важно в този момент е да се удържи балансът в бюджета,

така както е заложен за тази година. Това според него означава да се съкратят част от разходите. Това може да стане по няколко начина - като се съкратят административните разходи и се подобрят част от услугите - например чрез електронно правителство, каза Станчев. Това по думите му може да стане относително лесно - за около месец, месец и половина

Според Станчев това би могло да стане чрез предоставяне на повече информация в интернет, унифициране на административни заявления и формуляри и качването им в интернет.

41% от българските граждани се преброиха електронно и за работата с този процент граждани разходите биха били намалени, ако административните услуги се предоставят онлайн, смята икономистът.

Правителството харчи на ден около 80 млн. лв. и ако се спестят разходите дори само за един ден - тези 80 млн. лв. могат да бъдат използвани за друго - от социални помощи до пенсии, посочи той. Второто важно нещо за това правителство е да се въведе спокойствие, дотолкова доколкото липсата на политическа стабилност води до липса на дисциплина, а това може да доведе до спиране на плащане на данъци от страна на гражданите и фирмите, посочи Станчев.

Засега при гражданите няма такива признаци - хората както всяка година се стремят по-бързо да си платят данъците, за да спестят някой лев, посочи той. Тази лоялност на гражданството остава незабелязана, но е много важно правителството да внесе спокойствие, за да я запази, категоричен е Станчев.

Третото нещо е да се организират изборите, в което не виждам някакъв проблем, но правителството трябва да бъде готово да управлява и по-дълъг период, отколкото си мисли, коментира Красен Станчев. По думите му е възможно след изборите да не може да се състави кабинет и тогава ще се стигне отново до избори.

Служебните правителства в България винаги са били много добри - на Ренета Инджова, и на Стефан Софиянски, предполагам, че и това служебно правителство ще се справи добре, каза анализаторът.

Глупаво и безсмислено е да се тегли заем за потребление, заяви Красен Станчев. В момента, в който парите са разпределени, ще се вдигнат цените - тоест няма да има никакъв ефект от това за хората, смята той. В момента доходите растат и всяко по-рязко движение в областта на фиска може да доведе до обратен ефект - нестабилност на системата, по-малко работни места, по-скъп кредит, категоричен е икономистът.

Насочването на капиталови разходи към социалната сфера, което предлагат синдикатите, не е добра идея - това означава спиране на определени проекти в капиталовото строителство, което ще остави хора без работа, коментира Станчев. Той отбеляза, че в последните години 60% от бюджета са социални разходи, а 40% - всичко останало.

Служебният кабинет е с изключително скромен мандат от гледна точка на времевия хоризонт и с изключително скромен потенциал, тъй като ще работи без парламент, коментира пред БТА проф. Боян Дуранкев, доктор по икономика и преподавател в УНСС.

Според него това означава, че като поведение служебното правителство в огромна степен ще бъде продължение на правителството, което управляваше досега. Нека хората да имат реалистични, тоест скромни очаквания към това правителство, предупреди проф. Дуранкев.

Първото и най-важното, което правителството трябва да направи, е да проведе може би първите честни избори в новата история на България, посочи той.

В условията на хаоса, който цари не само в България, но и в ЕС в голяма степен, е много важно правителството да мобилизира и създаде работеща администрация, особено по линия на фиска, за да не се тълкува от хората, че има два месеца безвремие и може да не се плащат данъци и осигуровки, каза макроикономистът.

Третата много важна задача на служебното правителство е да направи одит на кабинета на ГЕРБ и да представи отчет вече пред народа, тъй като няма парламент, за плюсовете и минусите на стореното и нестореното от предишните управляващи, отбеляза проф. Дуранкев.

Според него сега е моментът и да се набележат приоритетите, оставащи за правителството, което ще дойде след служебното. Изпълняването на тези три задачи е достатъчно, за да бъде прието служебното правителство като работещо и то добре работещо, смята университетският преподавател.

Според проф. Дуранкев отговорът на въпроса дали да се тегли заем от държавата трябва да е съвсем категоричен - не.

Никакви заеми по няколко причини - първо, видя се, че с вътрешни заеми при правителството на ГЕРБ нещата не отидоха напред, не се постигна нито икономически растеж, нито по-висока трудова заетост, нито по-високо потребление, и второ, ако сега правителството поиска спешен кредит, то той ще бъде на много висока цена и ще се изплаща през следващите пет - седем години - 10 години при жестоки лихви, коментира икономистът.

Ако правителството поиска кредит и то значим, както се говори за 1 млрд. лв., то това ще означава, че предишното правителство е обявило банкрут и хазната е празна - това не би било никак добре и би било шамар за правителството на ГЕРБ, който ще повлияе и на изборните резултати, коментира професорът.

Ето защо според Дуранкев служебното правителство няма да предприеме такова нещо. Как да се направи разпределението и преразпределението на доходите и как да се стимулира крайното потребление остава задача за истинското правителство след изборите, убеден е той.

Проф. Дуранкев отбеляза още, че България е шампион в ЕС по корупция и ако страната вземе кредит, въобще няма гаранция, че парите от него ще тръгнат към малкия и средния бизнес, а няма да бъдат насочени към определени структури и групировки.

Затова правителството е по-добре да се ограничи в рамките на фиска, каза Дуранкев. Той добави, че макар и да има стабилна финансова макрорамка, то България може да изпадне във фискална криза, ако сега се допусне финансово разпускане.

Още икономически новини в Pariteni.bg

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Васил Терзиев: Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК

Васил Терзиев: Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК

България Преди 2 часа

Той заяви, че Войнишкият паметник е обект на много спорове

Пелоси: Въпросът за състоянието на Байдън е легитимен

Пелоси: Въпросът за състоянието на Байдън е легитимен

Свят Преди 3 часа

Пелоси: Той ще продължи да бъде велик президент на Съединените щати

Нико Тупарев и Александър Тошев прекратяват общите си начинания

Нико Тупарев и Александър Тошев прекратяват общите си начинания

България Преди 6 часа

Това стана ясно от позиция, разпратена до медиите от Тошев

САЩ дават нова помощ за Украйна на стойност 2,3 млрд. долара

САЩ дават нова помощ за Украйна на стойност 2,3 млрд. долара

Свят Преди 6 часа

Този пакет ще осигури повече прехващачи за противовъздушна отбрана, противотанкови оръжия и други важни боеприпаси

Силна буря удари Монтанско

Силна буря удари Монтанско

България Преди 7 часа

Облаците са били градоносни, като по тях е имало стрелба

Връщат ДДС за фитнесите, услугата поскъпва

Връщат ДДС за фитнесите, услугата поскъпва

България Преди 8 часа

Вижте на колко процента се покачва данъкът

ЕЦБ: Еврозоната е "много напреднала" по пътя на "дезинфлацията"

ЕЦБ: Еврозоната е "много напреднала" по пътя на "дезинфлацията"

Свят Преди 8 часа

"Все още остават въпросителни относно перспективите за икономическия растеж", посочи Кристин Лагард

Близо 100 души загинаха на религиозно събиране в Индия

Близо 100 души загинаха на религиозно събиране в Индия

Свят Преди 8 часа

Много хора бяха смазани до смърт по време на хиндуистко религиозно събрание в Северна Индия

Кралицата на еротиката Емануела се завръща на голям екран (ВИДЕО)

Кралицата на еротиката Емануела се завръща на голям екран (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Новата продукция ще се появи в края на септември 2024 година

<p>НАТО стартира план за Украйна в случай, че Тръмп стане президент на САЩ</p>

Политическа турбуленция в Европа и САЩ: НАТО подготвя план "Б" за Украйна

Свят Преди 9 часа

През 2018 г. Тръмп дори заплаши да изтегли САЩ от НАТО

<p>&quot;Шоу на ужасите&quot;: Има ли Байдън&nbsp;&quot;когнитивен упадък&quot; и физическа немощ</p>

Доклад: Джо Байдън е претърпял "когнитивен упадък" през последните шест месеца

Свят Преди 9 часа

Карл Бърнстейн: Дебатът "не е единичен случай"

<p>Стреляха от упор по младоженец на сватбата му</p>

"Те не взеха нищо материално, но ни отнеха много": Простреляха младоженец в главата

Свят Преди 9 часа

Нападателите крещели никой да не мърда, докато искали пари от гостите на сватбата

Гол мъж нападна жена насред село край Каспичан

Гол мъж нападна жена насред село край Каспичан

България Преди 10 часа

По случая се води разследване

<p>&ldquo;Конституцията не е&nbsp;тоалетна хартия&quot;</p>

“Конституцията не е просто тоалетна хартия": Протести в Кения, има убити и ранени

Свят Преди 10 часа

Бруталността на полицията няма да ги спре, категорични са протестиращите

Брад Пит

И най-горещият мустак на Холивуд е....

Любопитно Преди 10 часа

Дали мустаците са на мода или не, няма значение. Важното е, че винаги провокират внимание...