Пр реблението в Турция на традиционните турски алкохолни
напитки като ракия и вино през миналата година е било по-малко
в сравнение с предходната, за сметка на увеличение на
потреблението на шампанско.
Това сочат данни на държавната агенция за
регулиране на пазара на тютюневи изделия и алкохол, цитирани от
в."Хюриет дейли нюз".
Като цяло потреблението на алкохол в Турция е нараснало
с 6,3 процента през миналата година в сравнение с 2011 г.
Увеличението се дължи основно на продажбите на бира,
които са достигнали 998,9 милиона литра, а също на нарастване на
продажбите на шампанско до 826 770 литра.
Потреблението на ракия през миналата година е намаляло
до 44,6 милиона литра, отбелязвайки спад от 8,6 процента.
Турците са консумирали 56,4 милиона литра вино, което е с 3,8
процента по-малко в сравнение с 2011 г.
Вносът на алкохолни напитки е намалял с 3,3 процента.
Силно е намалял по-специално вносът на бира с 26,4 процента,
което показва, че през миналата година турците са отдали
предпочитание на бирите местно производство.
С 89 процента е
нараснал вносът на шампанско.
Турският износ на алкохол е намалял през миналата година
с 11 процента и е бил 11,2 милиона литра.
Рязко намаление е
имало на износа на водка, който е спаднал до 16 500 литра от 56 хил. литра предишната годна, а износът на ликьор е бил едва 774
литра на фона на 6100 литра през 2011 г.
Турците вече искат шампанско, не ракия
Като цяло потреблението на алкохол в Турция е нараснало с 6,3 процента през миналата година в сравнение с 2011 г.
19 февруари 2013, 14:07
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!