Радев: Аз съм проевропеец, Цачева е кандидат на ДОСТ
Цецка Цачева и Румен Радев   
Източник: Георги Димитров/Vesti.bg
438

К андидатите за президент на България Цецка Цачева от ГЕРБ и ген. Румен Радев, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП се срещнаха на дълъг телевизионен дебат по БНТ.

Вижте сблъсъка между Румен Радев и Цецка Цачева в кадри

Двамата ще се изправят един срещу друг на втори тур на изборите в неделя, който ще определи кой ще стане държавен глава на страната ни. На първия тур ген. Радев спечели повече подкрепа от гласоподавателите, оставяйки след себе си г-жа Цачева.

Това е вторият сблъсък пред камери между двамата. Те се срещнаха за първи път на 20 октомври, когато обсъждаха редица теми, засягащи президентската институция.

Още в началото прехвърчаха искри между кандидатите, когато госпожа Цачева каза, че международни медии са заявили, че в България има един проевропейски и един проруски кандидат и попита ген. Радев кой кандидат е той.

Историята показва: вторият не става първи

Кой кого ще подкрепи на балотажа

Опонентът ѝ не ѝ остана длъжен и посочи, че в турски вестник пише, че тя е кандидатът на ДОСТ. "Вие ме разбихте на вота в Турция. Аз съм проевропейският кандидат за президент, а вие сте турският кандидат на ДОСТ", отсече Румен Радев.

Цачева отговори с думите: "Аз нямам никаква зависимост,

аз съм една българска майка,

която няма никакви олигархически зависимости. Вярно е, че има политически сили, които са ме подкрепили, но без тази подкрепа да им е била искана".

Чужди медии говорят за "приятелството" на Радев с Русия

Цачева побеждава Орешарски в Турция

По въпросите, засягащи външната политика на страната ни кандидатите за държавен глава имаха доста различия, но и бяха единодушни за някои неща. Например за готовността на южната ни съседка Турция за членство в ЕС. Те са на мнение, че Турция първо трябва да изпълни всички изисквания и се обединиха около проблема с човешките права в тази страна.

На въпрос какви ще са приоритие им в тази област Цачева посочина първо място отношенията ни с ЕС, докато Радев заложи на взаимоотношенията ни с Турция, които определи като "сложни" в момента.

"Трябва да се отървем от този наш сателитен синдром,

трябва да мислим само за българските интереси, които да отстояваме смело навън. Трудно е, но трябва да извличаме ползи, а не само да служим безропотно", подчерта ген. Радев.

И двамата заявиха готовност да работят с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, като при среща с него биха засегнали темите за сътрудничеството в областта на сигурността. Кандидатът на ГЕРБ би поставила и въпроса за визите за българските граждани, а кандидатът, подкрепен от БСП би поискал повече инвестиции в страната ни.

По-различно стояха нещата, когато двамата бяха попитани за

темите, които биха обсъдили с държавния глава на Русия Владимир Путин.

Цецка Цачева каза само, че би информирала руския си колега, че България води прагматична политика и би го поканила да разгледа страната ни, като обезателно ще го заведе до Панорамата в Плевен.

Радев пък заяви: "Бих поставил въпроса за това да си върнем пазарите в Русия, разбира се пречупено през санкциите, наложени на тази страна от ЕС и през санкциите, които пък Русия наложи на някои страни. Много е важно вековната духовна връзка, която има между нашите два народа, да бъде продължена. Със сигурност бих засегнал и темата за сътрудничество в областта на енергетиката.

Попитан от Цецка Цачева какво е отношението му към Крим, опонентът ѝ отговори: "Винаги съм казвал, че в Крим има нарушение на международното право. Но реалността е, че там се вее руския флаг. За мен най-важният въпрос за решаване е този за българското малцинство там, както и в Молдова, както и навсякъде другаде".

Цачева и Радев имат съвсем различни виждания по въпроса за

политиката на България относно мигрантската криза.

Кандидатът на ГЕРБ подчерта, че това е едно от най-големите предизвикателства пред сраната ни и пред цяла Европа. "Немислимо е да се справим с проблема без европейската солидарност. Правителството полага всички усилия, изградихме защитно съоръжение на южната ни граница. Имаме солидарността на ЕС благодарения на сегашното правителство и на премиера г-н Бойко Борисов", каза тя.

Кандидатът на БСП пък заяви: "Проспахме две години без ясна позиция и чакахме ЕС да излезе с единна позиция, което така и не се случи. През това време оградата на границата и с Турция поскъпна четири пъти. Важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Трябва да подсилим границите си и да пресечем каналджийството. Трябва ревизия на дъблинското споразумение и готовност на българската армия в случай на ескалация на напрежението". Според него вече няма бежанци, няма хора, които бягат от война, а има само икономически имигранти.

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията

Цецка Цачева заяви, че парламентът работи и трява да приключат промените в законите. "Постигнахме не малко. Няма да се поколебая, когато видя, че законодателния процес не дава очакваната от обществото справедливост, да използвам правото си да инициирам конституционни промени", каза тя.

Радев пък заяви, че козметичните промени не означават ефективна борба с корупцията. Той призна, че би посетил съседна Румъния, където "има осъдени политици, има резултати". "Ще направя срещи с всички имащи отношение към тази реформа у нас. Ще почерпя и международ опит, който е доказано ефективен", добави още той.

За АЕЦ "Белене"

и двамата не отхвърлиха възможността за създаването ѝ. Г-жа Цачева каза: "Имаме платени вече два реактора. Проектът, ако е без финансов ангажимент на държавата и без допълнителен ангажимент за изкупуване на тази енергия, тогава бих казала "да", но това ще е нов проект. Има вариант тези реактори да бъдат продадени или да бъдат адаптирани за АЕЦ "Козлодуй". Но не бих искала да бъдат нарязани на скрап".

Мнението на Румен Радев пък е, че трябва да имаме ясна дългосрочна енергийна политика и АЕЦ "Белене" да намери своето място там. "Според мен трябва да строим нови ядрени мощности, а как точно, трябва да решат експертите".

Депутатите май харесват референдума

По въпроса за проведения на 6 ноември референдум и двамата са категорични, че българският парламент би трябвало да се съобрази с волята на суверена.

Кандидатът на ГЕРБ Цецка

Цачева пробва да разтърси зрителите с една лична изповед

за дядо си по бащина линия, който е бил убит от комунистите. Тя заяви, че за първи път споделя тази история и дори се разплака и извади кърпичка, за да избърше рукналите сълзи. Оказва се обаче, че тази лична "новина" всъщност не е новина. Госпожа Цачева е говорила за това още през 2011 г. в интервю за журналиста Георги Коритаров, в което не само, че не се разплака, но и се държи доста хладнокръвно.

Финалните думи в дебата на двамата:

Румен Радев: „Ние вървим към бъдещето обърнати назад и крачейки гърбом ние на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем и да погледнем напред, крачейки към бъдещето. Време е да се обединим, да спрем да се разделяме. Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ, видяхме грешката. Нека този път да изберем сами. Нека този път да имаме независим президент, обърна се Радев към избирателите“.

Цецка Цачева: „България трябва да спазва посоката си. Трябва да останем в Европа, защото и Европа е в България. Да работим за свободите които имаме и за ценностите ни, това е отгоровността на избора, който ще направим в неделя. Да забравим езика на омразата, ние сме част от единната българска нация и такава трябва да я завещаем на нашите деца“.

Коментари 438
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

438 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 4 минути

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 9 минути

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 25 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 27 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 34 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 37 минути

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 39 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 58 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Велико Минков

Спешен ДНК тест иска Велико Минков след жестокото убийство в София

България Преди 1 час

Пейо Пеев бе убит, но се води баща на детето, защото е сключил брак с майката преди раждането на детето

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 2 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари