В секи трети българин не яде истинско сирене, а имитации на продукта.
Заради факта, че в много от случаите потребителите не знаят какво точно слагат на трапезата си, млекопреработватели настояха имитиращите продукти да бъдат забранени:
„Страдат истинските млекопреработватели, които работят със 100 процента мляко, защото потребителя се обърква и казва, че всички са един дол дренки“, заяви председателят на млекопреработвателите Димитър Зорков пред Нова тв.
Според контролните органи обаче, в продажбата на въпросните продукти няма нищо незаконни,
стига произходът и съдържанието им да бъдат описани на етикета.
Според изчисленията на търговците, ако въпросните имитиращи продукти, които са по-евтини, бъдат спрени от продажба, това ще се отрази на семейния бюджет с около 50 стотинки на ден. В момента около 60 на сто от българите купували именно тях, заради по-ниската цена.
Разликата между истинското сирене и въпросните деликатеси е факта, че в имитиращите продукти има доста повече вода и суроватки.
Според Агенцията за безопасност на храните пък, ако се забранят имитиращите продукти, нашите производители няма да са равностойни на чуждите си колеги.
Вижте още по темата:
Българско сирене, но с унгарско мляко
Виктор Ангелов помага да се разработят по-добри сирена и кашкавали от същестуващите досега на пазара
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!