Плевнелиев: „Българската Коледа“ е нашата лична грижа
Източник: БГНЕС
3

Вече 13 години „Българската Коледа“ е нашата лична грижа за здравето на българските деца и ни напомня, че има хора, изпаднали в беда, а на нас ни дава шанс да помогнем.

Искрено вярвам, че в навечерието на Коледните и Новогодишни празници, отново ще обединим усилията си, водени от най-голямата ни отговорност – грижата за здравето на децата“, призова президентът като благодари на всички, които са дарявали за кампанията и които ще продължават да го правят и представи резултатите, постигнати през изминалите пет години.

Държавният глава заяви, че за пети път през своята история „Българската Коледа“ поставя акцент върху конкретна тема с идеята да фокусира общественото внимание към актуален проблем в сферата на детското здравеопазване и да насочи своите усилия в намиране на устойчиви решения за него.

За 13-те години 3 409 деца са получили помощ, за да се преборят с болестта, общо 28 млн. лв. са събраните средства през годините и 229 лечебни заведения в цялата страна са получили като дарение съвременна високотехнологична апаратура за лечение и рехабилитация.

„Приетите през 2012 г. нови правила за набиране и разпределение на средствата от благотворителната инициатива имат за цел тя да стане максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на мисията, която си е поставила.

Една от ключовите промени, въведени с тези правила, бе създаването на Експертен съвет, който разглежда постъпилите молби за подпомагане и избира ежегодна обществено значима тема с цел намиране на устойчиви решения в областта на детското здравеопазване, която да допълва дейността на „Българската Коледа“, допълни държавният глава.

Източник: БГНЕС

През 2012г. са подпомогнати 358, а предоставените за тях средства са над 770 000 лв. и нова медицинска апаратура за 13 болници в страната на обща стойност близо 600 000 лв.

По време на кампанията през 2013г., посветена на рехабилитацията на деца с неврологични заболявания са събрани 2 072 500 лв., осигурена е подкрепа за лечение и рехабилитацията на 485 деца и е реализирана основната цел на кампания 2012/2013г. - ежедневна, високоспециализирана и високотехнологична рехабилитация да стане реално достъпна в цялата страна.

„Благодарение на щедростта на своите дарители, кампанията успя да помогне за развитието на десет рехабилитационни центъра в цялата страна, дарявайки им медицинска апаратура за близо милион и половина лева“, каза още Росен Плевнелиев.

„През 2014 г. „Българската Коледа“ с тема - „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух” успяхме да съберем 2 163 004 лева благодарение на проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, а с близо 950 000 лв. подкрепихме 524 деца. Останалите средства „Българската Коледа“ дари за медицинска апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна.

В рамките на кампания 2014/15 г. поставихме във фокуса на благотворителната инициатива грижата за децата с вродени заболявания, събрахме близо 2 млн.лв. и подкрепихме 496 деца за диагностика, лечение и рехабилитация, осигурихме и съвременна високотехнологична апаратура за 10 университетски и областни лечебни заведения“, заяви държавният глава като подчерта, че чрез дарената апаратура „Българската Коледа“ е дала възможност да се подобри диагностиката и лечението на децата с вродени заболявания в цялата страна.

Росен Плевнелиев каза още, че по време на тринадесетото издание на благотворителната инициатива през 2016 г., посветена на децата в реанимация са събрани почти 2 400 000 лв., а с над 600 000 лв. от тази сума са помогнати на 480 деца за диагностика, лечение, рехабилитация, медицински изделия и помощни средства.

Източник: БГНЕС

Дарена е медицинска апаратура за над милион и половина лева на 19 лечебни заведения от цялата страна, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. „Чрез подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение, инициативата „Българската Коледа“ помогна за спасяването на детски живот.

Ролята на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ не се изчерпва само с това да набира и разпределя средства за подпомагане на деца и лечебни заведения, нейната цел е и да намира решение на проблемите“, заяви президентът.

Държавният глава акцентира, че през последните години са направени промени в клиничната пътека за рехабилитация на деца с церебрална парализа, деца с ревматоиден артрит и за деца с нефротичен синдром, което е дало възможност медикаментозната им терапия да бъде осигурена от Националната здравноосигурителна каса.

Благотворителната инициатива има своя принос и за въвеждане на скрининг за очни и слухови заболявания и за решаване на въпроса с финансирането на подмяната на речевите процесори, компонент от кохлеарната система при имплантираните деца.

„Българската Коледа“ не е само инициатива на държавния глава, а е кауза, която обединява всички в името на детското здраве и ни дава възможност да проявим съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства.

Когато солидарността наистина започва да променя човешки съдби, тогава каузата е заразяваща и дава пример на всички в обществото.“, заяви държавният глава. По думите на президента независимо дали дарителите са помогнали с 1 лев чрез sms на номер 1117 или с корпоративно дарение за 100 000 лева, тяхната помощ е еднакво важна за децата и за лечебните заведения в страната.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности