К онсумирането на наденица, шунка и други преработени меса може да доведе до развитието на рак на дебелото черво като подобен риск съществува и при ядене на червено месо, предупреди Световната здравна организация (СЗО).
Откритията са направени на базата на данни от 800 изследвания, обработени от Световната агенция за проучвания на рака (САПР).
Според тях са открити „задоволителни доказателства, че употребата на преработено месо причинява рак на дебелото черво“.
В тази категорията на канцерогенните меса влизат тези, които са били осолени, подправени, пушени. Например:
хотдози, наденици, говеждо месо на клечка, сухо месо, консервирано месо или месни сосове.
Рискът отделен човек да се разболее от рак на дебелото черво, заради преработено месо е статистически малък, но се увеличава паралелно с консумацията на продукта.
“Всеки 50 грама обработено месо консумирано на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%“, се казва в изявлението на САПР.
По отношение на червеното месо – говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско или от коза, изследването е открило „силни“ доказателства за причиняване на рак.
Те обаче не са достатъчни, за да го помести в същата категория с причинители на рак, като цигарения дим, азбеста и преработеното месо.
Според откритията на САПР, годишно около 34 000 смъртни случая вследствие на рак могат да бъдат приписани на хранене, включващо много колбаси,
а 1 млн. смъртни случая - на тютюнопушенето.
600 000 смъртни случая - на консумацията на алкохол.
От новото проучване на СЗО стана ясно с кои храни трябва да внимаваме. Вижте кои храни обаче са полезни за организма:
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!