Грипът, който тази година дойде по-рано, върлува с пълна сила. След Перник - Пловдив, Хасково, Харманли влизат в капана на вируса.
Грипна епидемия е обявена за Хасково и Харманли от утре – 29-ти декември, до 4-ти януари включително, предаде БТА.
Директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова коментира, че „случаите на заболели в двете населени места са скочили през последните няколко дни на над 310 на 10 000 жители“.
Със заповед на пловдивския кмет коледната ваканция ще бъде удължена с два дни. Така учениците ще се върнат на училище на 9 януари.
Повишаване на заболеваемостта има и в Димитровград, но засега там няма да бъде обявявана епидемия.
Вчера беше съобщено, че поликлиниките са пълни с болни пациенти. Грипната епидемия стигна Перник, на а прага на такава са и Враца и Монтана.
Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че още няколко общини са в предепидемична обстановка, тъй като случаите на заразени с грип там са нараснали сериозно. Това са Стара Загора, Добрич, Габрово и Пазарджик.
Новият вид щам има много кратък инкубационен период и е силно заразен, предупреждават лекарите.
Смята се, че между 10-12 часа от момента на заразяване, се покачва температурата до 38 градуса.
Хората остават на легло по 3-4 дни, а ден преди да проявим симптоми вече предаваме вируса:
„И в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях“, категорични са медиците.
И все пак можем да си помогнем, за да изкараме заболяването сравнително по-леко.
От огромно значение е какво ядем преди и по време на болестта, заяви в студиото на „Здравей България“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова:
„Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека”, обяснява още тя.
Тя е категорична, че диети, в които ограничаваме храната в момент, в който тялото ни се боли с вирус, не е добра идея.
Според нея може да се приема по-малко количество храна, но да е пълноценна:
„Например мляко и млечни храни с ниска масленост. Високите мазнини не ни помагат, напротив – пречат. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например 3 порции седмично. Чисти меса”, обясни проф. Байкова.
Именно белтъците са най-ефикасни срещу вирусите, обяснява още тя. Причината е, че антителата се „хранят“ именно с тях.
Преборете грипа с правилото на трите дни
Опасен вирус върлува в цяла България
Яйцата също са много подходяща храна в този период:
„Особено жълтъка. Но трябва да ги приемаме с много зеленчуци, защото витамините и минералите са катализатори на метаболизма, на обменните процеси. Нещо повече – те влизат в синтезата на антителата, които ни предпазват от болестите“.
Във връзка с витамините, най-подходящи са витамините от група В.
Байкова обясни, че е добре те да се приемат от храните, но при невъзможност, могат да бъдат заменени и от разтворими таблетки.
Иначе, витамини се съдържат в „обвивката на зърнените храни, включително пълнозърнени макаронени изделия, бобовите храни и ядките“.
Антиоксиданти пък има в чайовете, цветните зеленчуци, както и чесъна и луковите култури.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!